Nový prezident Zimbabwe sa stretol s opozičným lídrom, o moc sa deliť nechce

Mnangagwa predstavil len začiatkom decembra svoju novú vládu.

05.01.2018 16:41
Emmerson Mnangagwa Foto:
Prezident Zimbabwe Emmerson Mnangagwa (napravo) a opozičný líder Morgan Tsvangirai.
debata

Nový prezident Zimbabwe Emmerson Mnangagwa navštívil v piatok hlavného opozičného vodcu Morgana Tsvangiraia, ale prípadnú deľbu moci s opozíciou vylúčil. Informovala o tom agentúra AP.

Mnangagwa sprevádzaný jedným zo svojich viceprezidentov sa s bývalým premiérom Tsvangiraiom stretol v jeho dome v hlavnom meste Harare.

Podľa AP išlo o symbolické gesto zo strany prezidenta, ktorého strana spolu s armádou Tsvangiraia už desaťročia očierňujú a nazývajú ho bábkou západu. Mnangagwa novinárom povedal, že Tsvangirai, ktorý bojuje s rakovinou, "je v poriadku a veľmi dobre sa zotavuje.

Prezident tiež vylúčil možnosť vytvorenia vlády národnej jednoty s tým, že „v súčasnosti to nie je potrebné“. Do svojho kabinetu doteraz neobsadil nikoho z opozície.

Tsvangirai bol premiérom vo vláde národnej jednoty v rokoch 2009 až 2013 po tom, ako v prvom kole prezidentských volieb porazil dlhoročného lídra Roberta Mugabeho. Rozhodujúce druhé kolo však bojkotoval odvolávajúc sa na vojenské násilie namierené proti jeho stúpencom. V tom napokon zvíťazil Mugabe.

Opozícia ho za to kritizovala, pretože niekoľko kľúčových postov obsadil generálmi a vojnovými veteránmi. V budúcom roku sľúbil Mnangagwa konanie slobodných a spravodlivých volieb.

debata chyba
Viac na túto tému: #Zimbabwe #Emmerson Mnangagwa