Izraelčana zapleteného do obchodu s orgánmi v Kosove zadržali na Cypre

Na Cypre zatkli Izraelčana podozrivého z toho, že sa pred desiatimi rokmi podieľal na obchodovaní s orgánmi v Kosove. Tirana požiadala o jeho vydanie. Moše Harel podľa polície kvôli transplantáciám vyhľadával osoby v núdzi v Turecku a v chudobných krajinách niekdajšieho Sovietskeho zväzu.

05.01.2018 22:47
debata (18)

Za zákrok vykonaný v Kosove prípadným darcom údajne sľuboval 12-tisíc eur. Príjemcovia orgánov, prevažne Izraelčania, za obličku platili 80-tisíc až 100-tisíc eur. Niektorí z darcov peniaze nikdy nedostali. Chirurgické zákroky lekári vykonávali na klinike Medicus v Prištine.

„Na základe medzinárodného zatykača sa domnievame, že podozrivého M. H. pred niekoľkými dňami zatkli na Cypre. Je hľadanou osobou od roku 2010,“ povedal hovorca kosovskej polície Baki Kelani. Medzinárodný zatykač na Harela vydalo aj Rusko. Cyperské úrady na žiadosť o komentár zatiaľ nereagovali.

Harela zatkli už v roku 2012 v Izraeli v súvislosti s paralelným vyšetrovaním. Nevydali ho vtedy do Kosova, ktoré s Izraelom nemá diplomatické vzťahy.

Škandál vyplával na povrch v roku 2008, keď kontrola na prištinskom letisku objavila Turka, ktorý očividne trpel bolesťami po odobratí obličky.

V roku 2013 bol riaditeľ kliniky Medicus, urológ Lutfi Dervishi, odsúdený na osem rokov väzenia za účasť na organizovanom zločine a obchodovaní s ľuďmi; jeho syn Arban dostal sedem rokov. Obaja muži sa však skrývajú a tresty si neodslúžili.

O tri roky neskôr nariadil kosovský súd konanie proti lekárom a štátnym úradníkom, ktorí boli do kauzy zapletení, obnoviť a proces stále prebieha. Všetci zúčastnení obvinenia odmietli.

Pozornosť prípadov s obchodovaním s orgánmi v tejto malej balkánskej krajine zvýšil v roku 2010 vyšetrovateľ Dick Marty, ktorý v správe pre Radu Európy obvinil povstaleckú Kosovskú oslobodzovaciu armádu (UCK) z toho, že odoberala za vojny v Kosove na konci 90. rokov minulého storočia orgány zajatým Srbom a tiež kosovským Albáncom, ktorí nesúhlasili s praktikami UCK.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #Cyprus #zločin #Kosovo #obchodovanie #orgány