Čína: Po posádke horiaceho tankera pátrajú aj USA, hrozí, že loď vybuchne

Po nezvestnej posádke havarovaného iránskeho tankera pátra pri východnom pobreží Číny aj americké námorníctvo. Odborníci sa obávajú, že horiaci tanker vybuchne a spôsobí ekologickú katastrofu.

08.01.2018 07:16 , aktualizované: 10:27
tanker, poziar, Foto: ,
Horiaci tanker Sanchi sa zrazil s honkongskou nákladnou loďou CF Crystal asi 257 kilometrov od pobrežia Číny.
debata (20)

O možnosti výbuchu informovali čínske médiá s tým, že pátranie po 32 nezvestných členoch jeho posádky a práce na odstraňovaní ropnej škvrny komplikujú prudký oheň a jedovaté plyny.

Americké námorníctvo sa v pátraní pridalo k Číne a Južnej Kórei, ktoré do oblasti vyslali lode a pri pátraní používajú aj lietadlá. Námorníctvo, ktoré na pomoc poslalo lietadlo P-8A zo základne v japonskej Okinave, v nedeľu večer informovalo, že sa im zatiaľ nepodarilo nájsť nikoho z 32 členov posádky. Medzi nezvestnými je 30 Iráncov a dvaja Bangladéšania.

Tanker Sanchi sa zrazil v sobotu večer s honkongskou nákladnou loďou CF Crystal asi 257 kilometrov od pobrežia, informovalo ministerstvo dopravy. Po kolízii začal horieť a vytiekla z neho ropa. Podľa čínskych námorných úradov, ktoré na miesto tiež vyslali tri čistiace lode, sa tanker nepotopil. Televízia CCTV nedeľu večer informovala, že ešte stále horí. Zatiaľ nie je jasné, či z tankera ešte stále vyteká ropa ani aká veľká je okolitá ropná škvrna.

Tanker, ktorý je registrovaný v Paname, sa plavil z Iránu do Južnej Kórey a prevážal 136-tisíc ton ultraľahkej ropy. CF Crystal prevážala obilie z USA. Všetkých 21 členov posádky z Crystal sa podarilo zachrániť.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #pátranie #USA #Irán #tanker #lodné nešťastie #ropný tanker #havária tankeru