Poľskú vládu opustili ministri, ktorí mali veľké spory s Bruselom

Poľský prezident Andrzej Duda pri zmenách vo vláde premiéra Mateusza Morawieckého odvolal aj doterajších ministrov obrany, zahraničia a ochrany životného prostredia, s ktorých menami sa spájali ostré spory s opozíciou a bruselskými inštitúciami EÚ o ohrozenie právneho štátu v Poľsku či o výrub v chránenom Bialowiežskom pralese.

09.01.2018 12:56 , aktualizované: 14:50
Mateusz Morawiecki Foto: ,
Poľský premiér Mateusz Morawiecki rozpráva počas ceremónie, na ktorej vláda skladala prísahu.
debata (2)

Antoniho Macierewicze na čele obrany nahradil doterajší minister vnútra Mariusz Błaszczak, novým šéfom diplomacie sa namiesto Witolda Waszczykowského stal Jacek Czaputowicz. Zmeny sa týkajú aj ďalších rezortov.

„Minister Czaputowicz je vlastenec z čias bojov proti komunizmu a úradník znalý ministerstva. Kiež by mu zmeny v domácej politike umožnili viesť efektívnejšie zahraničnú politiku,“ okomentoval zmenu opozičný politik a niekdajší šéf diplomacie Radoslaw Sikorski.

Efektívnosť vlády

„Hlboko verím, že tieto zmeny prispejú k ešte efektívnejšiu prácu vlády. Gratulujem premiérovi, a to predovšetkým k odvahe a schopnosti presadiť zmeny, personálne i organizačné,“ vyhlásil na záver ceremónie prezident Duda, ktorý ako vrchný veliteľ ozbrojených síl viedol praktický otvorený spor s Macierewiczom.

„Naša vláda nie je proti niekomu, ale je vládou pre nové, stále lepšie Poľsko. Nechceme byť vládou dogmatickou, doktrinárskou, vládou krajností, ale chceme byť vládou, ktorá spája ekonomiku so spoločnosťou,“ povedal premiér Morawiecki, sľubujúci „budovať Poľsko silné a bezpečné"a "demokraciu so srdcom“.

Prezident Duda v utorok do funkcii menoval tiež nového ministra vnútra Joachima Brudzinského i novú ministerku financií Teresu Czerwinskú. Novým ministrom zdravotníctva sa stal Lukasz Szumowski a šéfom rezortu životného prostredia Henryk Kowalczyk.

Opozícia: Je to dobrá správa

Odvolanie ministrov označil vodca najsilnejšej opozičnej strany – Občianskej pltaformy – Grzegorz Schetyna za dobrú správu pre Poľsko, ale možno sa podľa neho len usmievať pri predstave, že by vo vláde došlo k zmenám k lepšiemu.

„Viac to pripomína brazílsky seriál, než skutočné zmeny,“ usúdila opozičná politička Kamila Gasiuková-Pihowiczová. Skôr než personálne zmeny ju zaujíma, či sa zmení vládna politika, napríklad voči súdom a ústavnosti. Inak pôjde o „čisto kozmetickú zmenu“.

Komentátori predpokladajú, že cieľom zmien v kabinete – rovnako ako sama decembrová výmena v kresle šéfa vlády – je zlepšiť pošramotenú povesť vlády a vzťahy s Bruselom, ktorý Varšave hrozí postihom a kde premiéra Morawieckého ešte čaká večera s predsedom Európskej komisie.

Asi nikto však nepochybuje, že v pozadí zmien aj najvplyvnejším mužom v poľskej politike zostáva šéf vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) a bývalý premiér Jaroslaw Kaczyński, hoci na ceremóniu v prezidentskom paláci neprišiel.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #Poľsko #Andrzej Duda #Mateusz Morawiecki