Američania vítajú zlepšenie vzťahov na Kórejskom polostrove

Spojené štáty privítali v utorok priaznivé výsledky prvého rokovania zástupcov Severnej a Južnej Kórey za ostatné roky, pri ktorom sa znepriatelené strany dohodli okrem iného na dialógu o vojenských otázkach s cieľom zmierniť napätie vo vzájomných vzťahoch.

09.01.2018 23:12
kldr, korea, severna korea Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (12)

Pokiaľ ide o súhlas Pchjongjangu s účasťou severokórejskej delegácie na februárových zimných olympijských hrách v Južnej Kórei, úlohou juhokórejského vedenia bude zaistiť, aby tým neboli porušené sankcie OSN týkajúce sa jadrového a raketového programu Severnej Kórey, uviedla agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie hovorkyne amerického rezortu diplomacie Heather Nauertovej.

Minister zahraničných vecí USA Rex Tillerson zostáva v danej záležitosti v úzkom kontakte s juhokórejskou rezortnou partnerkou Kang Kjung-wha, povedala Nauertová. Dodala, že Washington vyšle na olympijské hry v juhokórejskom Pchjongčchangu prezidentskú delegáciu a má záujem na tom, aby boli tieto hry „bezpečné a úspešné“.

Severná a Južná Kórea sa dohodli na utorňajšom rokovaní v pohraničnej dedine Pchanmundžom aj na zriadení priamej vojenskej linky a začatí spolupráce a rozvoji vzťahov prostredníctvom rokovaní na rozličných úrovniach. Išlo pritom o prvé takéto stretnutie od decembra 2015. Severokó­rejský vodca Kim Čong-un a juhokórejský prezident Mun Če-in mohli jeho priebeh sledovať naživo a mohli doň zasiahnuť prostredníctvom horúcej linky.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Severná Kórea