Macron v Číne odmietol dávať verejné lekcie o ľudských právach

Francúzsky prezident Emmanuel Macron odmieta dávať Číne "verejné lekcie" o ľudských právach. Toto jeho vyhlásenie citoval spravodajský server France Info.

10.01.2018 12:54
Si Ťin-pching Emmanuel Macron Foto: ,
Francúzsky prezident Emmanuel Macron a jeho čínsky náprotivok Si Ťin-pching si podávajú ruky na tlačovej konferencii v Pekingu.
debata (15)

Macron, ktorý v stredu ukončí návštevu Číny, však novinárov ubezpečil, že sa téme ľudských práv a stavu ich dodržiavania v Číne venoval v súkromnom rozhovore so svojím čínskym náprotivkom Si Ťin-pchingom.

Macron spresnil, že považuje za „absolútne neúčinné“ žiadať Peking verejne o pokrok v ľudskoprávnej oblasti.

„Mohol by som si urobiť radosť tým, že by som Číne dával lekcie (o ľudských právach) cez francúzskych novinárov. Ale to je úplne neúčinné. Verím v diplomaciu vzájomného rešpektu,“ vyhlásil Macron a dodal, že „musíme pracovať v dlhodobom horizonte“.

Francúzsko darovalo Číne na začitku návštevy koňa, čím nadviazalo na takzvanú pandiu diplomaciu, v rámci ktorej Čína darovala svojim diplomatickým partnerom pandy.

Macron pred novinármi vyhlásil, že prezident si je vedomý znepokojenia, ktoré v Európe existuje, najmä pokiaľ ide o základné práva a slobody. „Viem, že je to preňho dôležitá téma,“ ubezpečil Macron.

Vo vyhlásení pre tlač, ktoré Macron predniesol po boku čínskeho prezidenta, uviedol, že medzi Čínou a Francúzskom panujú ešte rozdielne názory, ktoré súvisia „s našimi dejinami, hĺbkou našich filozofických učení a podstatou našich spoločností“.

Portál France Info pripomenul, že ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch sa na Macrona obrátila s prosbou, aby od čínskeho prezidenta „verejne“ žiadal zlepšenie stavu dodržiavania ľudských práv v Číne a spomenul aj kauzu vdovy po zosnulom čínskom nositeľovi Nobelovej ceny mieru Liou Sia-poovi, ktorá je v domácom väzení, aj keď nikdy nebola odsúdená.

France Info poznamenal, že pri obhajobe základných ľudských práv Macron zachováva rôzny prístup – kým v rozhovore a na tlačovej konferencii s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom bránil slobodu slova, počas stretnutia s egyptským prezidentom Abdalom Fattáhom Sísím si – podobne ako v prípade Číny – vyhradil právo nedávať lekcie v tejto veci.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Francúzsko #Si Ťin-pching #Emmanuel Macron