Iránsky tanker horiaci po zrážke pri brehoch Číny explodoval

Tragédia môže mať katastrofálne následky pre životné prostredie.

10.01.2018 13:58
Tanker Čína Foto: ,
Dym sa vznáša nad tankerom, ktorý vybuchol v Juhočínskom mori.
debata

Iránskym tankerom, ktorý od sobotňajšej zrážky s čínskou nákladnou loďou horí vo Východočínskom mori, otriasla explózia. Úrady pre výbuch museli prerušiť hasenie plavidla a pátranie po 31 nezvestných, napísala agentúra AP.

Na palube tankera bolo v čase nešťastia 32 členov posádky. Zatiaľ sa našlo iba telo jednej z obetí. „Záchranné plavidlá sa po explózii stiahli do bezpečnej vzdialenosti,“ oznámilo čínske ministerstvo dopravy.

Cieľom záchranárov je okrem nájdenia nezvestných členov posádky a uhasenia ohňa tiež zabrániť úniku veľkého množstva ropy. Ich úsilie však komplikuje požiar, jedovaté plyny, zlé počasie a nízka viditeľnosť.
Loď Sanchi mala podľa aktualizovaných údajov na palube 136 000 ton ropného kondenzátu, čo je označenie pre veľmi ľahkú ropu, ktorá sa zvyčajne ťaží spolu so zemným plynom. Na mori bola už v nedeľu zrejmá ropná škvrna, presný rozsah znečistenia vody ale nie je zatiaľ jasný.

Príčina kolízie, ku ktorej došlo 257 kilometrov od brehov Šanghaja, zatiaľ nebola objasnená. Čínske plavidlo CF Crystal, zaregistrované v Hongkongu, neutrpelo také škody, ktoré by ohrozili jeho bezpečnosť. Tiež celá 21-členná čínska posádka bola zachránená. Tanker Sanchi plával pod panamskou vlajkou a prepravoval ropu z Iránu do Južnej Kórey.

debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #znečistenie #tanker