Lavrov: Rusko bude naďalej obhajovať dohodu s Teheránom

Rusko bude aj naďalej obhajovať dohodu o iránskom jadrovom programe, vyhlásil ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov na úvod stretnutia so svojím iránskym náprotivkom Mohammadom Džavádom Zarífom. Dohodu s Teheránom ostro kritizuje predovšetkým americký prezident Donald Trump.

10.01.2018 16:08
Sergej Lavrov, Mohamed Džavád Zaríf Foto: ,
Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf a ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov prichádzajú na miesto spoločných rozhovorov v Moskve.
debata (6)

„Je veľmi dôležité vymeniť si názory na to, ako sa plní spoločný plán ohľadom iránskeho jadrového programu,“ povedal Lavrov. Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) podľa neho jasne konštatoval, že Irán svoje záväzky úplne plní.

„Budeme obhajovať životaschopnosť tohto programu, jeho významný príspevok k posilneniu regionálnej stability a k riešeniu problému šírenia zbraní hromadného ničenia,“ zdôraznil ruský minister.

Irán hrozí, že by mohol prehodnotiť svoju súčasnú spoluprácu s MAAE, ak Spojené štáty nebudú rešpektovať jadrovú dohodu, ktorú Irán v roku 2015 podpísal so šiestimi svetovými mocnosťami. Irán sa v dohode zaviazal, že obmedzí svoj jadrový program výmenou za zrušenie protiiránských hospodárskych sankcií, ktoré s týmto programom boli spojené.

Americký prezident Donald Trump dohodu dlhodobo kritizuje a tvrdí, že je jednou z najhorších, aké kedy Spojené štáty uzavreli. Trump je zo zákona povinný každých 90 dní informovať Kongres, či Irán dohodu rešpektuje a či dohoda zodpovedá záujmom USA. Vlani v októbri však Trump odmietol potvrdiť, že Irán zmluvu dodržiava. Očakávalo sa, že o ďalšom osude dohody rozhodne americký Kongres, jej budúcnosť však zostáva neistá.

MAAE propaguje používanie jadrovej energie na mierové účely a zároveň dohliada na to, či Irán dohodu z roku 2015 dodržuje. Stúpenci dokumentu veria, že medzinárodný dohľad zabráni Iránu vo vývoji jadrových bômb. Teherán odmieta, že by sa takéto zbrane pokúšal vyrobiť.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Irán #Mohammad Džavád Zaríf #Sergej Lavrov #dohoda o jadrovom programe