Babiš: V prezidentských voľbách podporím Zemana, dohodu nemáme

Český premiér Andrej Babiš bude v prezidentských voľbách podporovať súčasného prezidenta Miloša Zemana, ktorého považuje za silnú osobnosť.

11.01.2018 15:40
debata

Uviedol, že je to iba jeho vlastný názor, nie postoj hnutia ANO, ktoré žiadne oficiálne vyjadrenie nechystá. Voliči ANO podľa Babiša majú vlastnú hlavu a nepotrebujú, aby im niekto ohľadom voľby prezidenta radil. Babiš odmietol, že by s prezidentom mal dohodu, ako v minulosti tvrdili niektorí politici ďalších strán.

Babiš uviedol, že Zeman síce polarizuje spoločnosť, ale nekradne, nežije z politiky, ale pre politiku. Zeman sa podľa Babiša tiež nebojí povedať názor a bojuje za záujmy podnikateľov.

Súčasnú hlavu štátu, ktorá obhajuje funkciu proti ôsmim vyzývateľom, označil premiér za jednu z najvýznamnejších osobností od revolúcie. „Je to človek, ktorý bojuje za naše národné záujmy, nebojí sa jasne povedať názor na Brusel, na kvóty, je na svoju krajinu hrdý,“ uviedol.

Prezident ČR Miloš Zeman svoj názor na migráciu a kvóty verejne vyjadril viackrát.

Predseda vlády pripustil, že ho nedávno oslovil hradný kancelár Vratislav Mynář. „Ja som sa s ním stretol a prišiel s kolegom, ktorý nebol avizovaný,“ uviedol bez ďalších podrobností.

Doplnil, že stretnutie nemalo vplyv na jeho rozhodovanie. Zeman by podľa Babiša o stretnutie nepožiadal, pretože má svoju hrdosť.

Babiš: Zeman polarizoval spoločnosť, polepšil sa

Babiš povedal, že v minulosti Zemanovi vyčítal polarizovanie spoločnosti, hlava štátu sa však podľa neho v tejto oblasti v poslednej dobe polepšila. Napríklad vianočné posolstvo v závere minulého roka podľa Babiša spoločnosť spájalo.

Pri posledných voľbách Babiš povedal, že bude voliť Zemanovho protikandidáta v druhom kole Karla Schwarzenberga. Hospodárskym novinám vtedy povedal, že Zeman „predstavuje pokračovateľa kapitalistického mafiánizmu a korupcie“ bývalého prezidenta Václava Klausa.

Vo štvrtok Babiš povedal, že vtedy nemal všetky informácie a vyjadroval sa politicky. „My sme boli hnutie, ktoré kritizovalo tradičné politické strany. A boli tu ČSSD a ODS, uzavreli opozičné zmluvu a ja som to kritizoval ako začínajúci politik, pretože sme tieto tradičné strany kritizovali,“ uviedol.

Ľudovci a Starostovia stavili na Drahoša

Parlamentné strany boli doteraz v podpore prezidentských kandidátov umiernené. Mnohé z nich sa oproti minulej voľbe za žiadneho z nich jasne nevyslovili, ani nikoho nepostavili. Výnimku tvoria ľudovci a Starostovia, ktorých vedenie sa postavilo za Jiřího Drahoša. ODS a TOP 09 chcú, aby skončilo Zemanovo „prezidentovanie“.

Jiřího Drahoša tipuje ako najvážnejšieho Zemanovho protikandidáta aj prieskum STEM/MARK.

Hnutie SPD Tomia Okamuru súčasného prezidenta naopak podporuje, podobne ako časť členov ČSSD. Predseda KSČM Vojtěch Filip nepriamo podporil Zemana, šéf Pirátov Ivan Bartoš naopak povedal, že on Zemana voliť nebude a krátko pred voľbami oznámi, komu dá svoj hlas.

Zeman v stredu podporil Babišovu menšinovú vládu pri schôdzi Snemovne, na ktoré sa malo hlasovať o dôvere kabinetu. Prezident podobne ako Babiš pripúšťa, že vláda na prvý pokus dôveru nedostane. Poslanci nakoniec kvôli sporom o narýchlo zvolanú schôdzu mandátového a imunitného výboru na hlasovanie o dôvere nedospeli, vrátiť by sa k nemu mali budúci utorok.

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Andrej Babiš #Miloš Zeman #české prezidentské voľby