Česi si volia prezidenta: Ako prví odovzdali hlas voliči v Brazílii

Českého prezidenta začali ako prví voliť od 14:00 tamojšieho času (17:00 SEČ) českí voliči na zastupiteľských úradoch v Brazílii. Volebnými dňami tam sú 11. a 12. január podobne ako na mnohých ďalších zastupiteľských úradoch ČR na západnej pologuli.

11.01.2018 18:09
česko, prezidentské voľby, zeman, topolanek Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata (3)

Hlasovanie v prvých otvorených volebných okrskoch, ktoré boli zriadené v budove ambasády v Brazílii a na konzuláte v meste São Paulo, sa môžu zúčastniť voliči, ktorí sa vopred zapísali na osobitnom volebnom zozname zastupiteľského úradu. V hlavnom meste Brazília sa zaregistrovalo 17 voličov, v São Paule 57, čo je menej ako vo voľbách pred piatimi rokmi. Účasť sa očakáva zhruba na celorepublikovom priemere pred piatimi rokmi, teda okolo 60 percent.

Hlasovať už vo štvrtok môžu tiež českí občania v USA, Argentíne a v Čile. Voľby potom budú pokračovať postupne podľa časových pásiem na úradoch v Austrálii, Ázii, Afrike a nakoniec v Európe.

Volebné miestnosti majú byť v zahraničí otvorené podľa rezortu diplomacie na 109 miestach podobne ako pri októbrových voľbách do Poslaneckej snemovne. Pri predchádzajúcich prezidentských voľbách pred piatimi rokmi ich bolo o sedem menej.

Hlasovať budú môcť napríklad aj vojaci na základniach Balad v Iraku a Bagrám v Afganistane. V Iraku sa bude môcť hlasovať znovu na konzuláte v Irbíle. V Číne budú mať možnosť voliť novo na konzuláte v meste Čcheng-tu, metropole čínskej provincie S'-čchuan. Rovnakú príležitosť budú mať na ambasádach v mjanmarskom Rangúne a kambodžskom Phnompenhe.

K prvým prezidentským voľbám sa prihlásilo v cudzine 7 200 českých voličov, teraz ich je v zoznamoch zhruba 9 000. Počet voličov sa však zvýši ešte o tých, ktorí prídu hlasovať s voličským preukazom. Pred piatimi rokmi v zahraničí v prvom kole hlasovalo asi 8 900 ľudí, v druhom 10 700 voličov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #české prezidentské voľby