Slovincom došla trpezlivosť, pre hraničný spor podajú na Chorvátov žalobu

Slovinsko už pripravuje kroky na podanie žaloby na susedné Chorvátsko na Súdny dvor Európskej únie kvôli sporu o Piransky záliv a odmietanie Záhrebu plniť arbitrážne rozhodnutie, ktoré vyšlo Ľubľane v ústrety. Podľa agentúry STA to povedal minister zahraničia Karl Erjavec.

12.01.2018 18:21
CROATIA-SLOVENIA/BORDER Foto:
Chorvátska policajná loď hliadkuje neďaleko Piranského zálivu.
debata (4)

Šéf slovinskej diplomacie uviedol, že Ľubľana v súlade s úniovými právnymi predpismi žalobu najprv odovzdá koncom februára Európskej komisii.

Tá potom bude mať tri mesiace na jej posúdenie, než sa rozhodne, či sa na európsky súd v Luxemburgu obráti sama, alebo nechá vec postúpiť úniovej justícii Slovinsku.

Blokovanie Chorvátska

O námornú hranicu v Piranskom zálive, ktorý Chorváti nazývajú Savudrijskou Valou, sa obe krajiny sporia od nadobudnutia nezávislosti v roku 1991. V roku 2008 kvôli tomu Slovinsko niekoľko mesiacov blokovalo rozhovory o prijatí Chorvátska do EÚ. V roku 2009 sa potom vlády dohodli na arbitráži.

Koncom minulého júna medzinárodný arbitrážny súd priznal Slovinsku značnú časť zálivu a koridor, ktorý Slovincom umožňuje prístup na voľné more. Záhreb súd ale už v roku 2015 označil za skompromitovaný a jeho rozhodnutie preto odmieta akceptovať.

Hrozia pokutami

Slovinsko koncom minulého roka oznámilo, že začína arbitrážny verdikt realizovať a pohrozilo chorvátskym rybárom pokutami vo výške až desiatok tisíc eur, ak budú loviť vo vodách, ktoré Slovinci považujú za svoje na základe arbitrážneho rozhodnutia.

Chorvátsko suseda v reakcii varovalo pred jednostrannými akciami a vyzvalo k riešeniu sporu dialógom.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Chorvátsko #Slovinsko #Piranský záliv