Obyvateľov Havaja vystrašil falošný raketový poplach

Falošný raketový poplach sa v sobotu postaral o paniku na Havaji. Obyvatelia dostali varovné SMS, ktoré ich vyzývali, aby si urýchlene našli úkryt.

14.01.2018 08:39
debata (6)

„Toto nie je žiadne cvičenie“, písalo sa v správe havajského úradu pre zvládanie krízových situácií EMA. Úrad informáciu neskôr rovnakým spôsobom skorigoval. „Žiadna raketová hrozba pre Havaj,“ napísal prekvapeným obyvateľom. Túto skutočnosť potvrdili aj americké ozbrojené sily.

Guvernér amerického štátu sa ospravedlnil tamojším obyvateľom za „bolesť a zmätok“, ktoré im spôsobilo varovanie pred útokom balistickou raketou. Ukázalo sa totiž, že varovné správy boli rozoslané omylom, keď niektorý z príslušných pracovníkov „stlačil nesprávne tlačidlo“.

Guvernér David Ige niekoľko hodín po tomto incidente prisľúbil na tlačovej konferencii, že spôsob testovania varovného systému bude prehodnotený, aby sa podobný falošný poplach nemohol zopakovať. Ige, ako aj predstaviteľ havajského úradu civilnej ochrany Vern Miyagi zároveň uviedli, že v budúcnosti nebude možné, aby sa takejto chyby dopustila jediná osoba.

Skúsenosť aj na Guame

Sobotňajší poplach na Havaji vyvolal v tomto ostrovnom štáte paniku, pričom ľudia opúšťali svoje autá na diaľnici a pripravovali sa na útek zo svojich príbytkov, kým neprišlo po viac ako polhodine oznámenie, že ich v skutočnosti nijaká raketa neohrozuje.

Americký štát Havaj v decembri po prvý raz od skončenia studenej vojny vykonal skúšku systému varovania pred jadrovým útokom. Príčinou tohto kroku boli obavy z agresie Severnej Kórey.

Podobný falošný poplach zažil v auguste aj tichomorský ostrov Guam, kde sú umiestnené americké vojenské základne. Obe územia sa nachádzajú v možnej oblasti doletu severokórejských rakiet.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #KĽDR #Havaj #Guam #falošný poplach