Podľa Macrona patrí francúzska bageta do zoznamu UNESCO

Francúzska bageta by sa mala stať súčasťou nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva, ktorého zoznam vedie Organizácia Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO).

14.01.2018 10:02
macron Foto: ,
Francúzsky prezident Emmanuel Macron a jeho manželka Brigitte krájajú tradičný koláč zjavenia počas slávnostného ceremoniálu v Elyzéjskom paláci v Paríži.
debata (2)

Podľa agentúry DPA sa vyslovil za takýto krok francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorý tým podporil požiadavku zo strany národného zväzu pekárov a cukrárov.

Šéf Elyzejského paláca povedal ešte v piatok pre rozhlasovú stanicu Europe 1, že je potrebné „zachovať znamenitosť“ tohto druhu pečiva, ktoré podľa neho Francúzsku závidia na celom svete. „Bageta je pre Francúzov súčasťou každodenného života a má osobitnú históriu,“ dodal francúzsky líder.

K tejto výzve pristúpil Macron po tom, ako sa stal vlani súčasťou nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva aj tradičný spôsob pečenia pizze v talianskom Neapole. Francúzski pekári podľa neho „videli, že Neapolčania to dokázali“ a pýtali sa: „Prečo nie bageta?“ „A mali pravdu,“ uzavrel Macron.

Chrumkavú bagetu si môžete upiecť aj doma.
2 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #UNESCO #bageta #Emmanuel Macron #Kultúrne dedičstvo