Nemecká CSU je za začatie koaličných rozhovorov

Predsedníctvo Kresťanskosociálnej únie (CSU) sa dnes v Mníchove jasna vyslovilo za začatie koaličných rozhovorov so sesterskou Kresťanskodemokratickou úniou (CDU) a so sociálnou demokraciou (SPD). Sociálni demokrati predsedníctvo bavorskej vládnej strany zároveň vyzvali, aby sa nesnažili meniť to, na čom už bola raz zhoda.

15.01.2018 16:45
Angela Merkelová, Horst Seehofer Foto:
Šéfka CDU, nemecká kancelárka Angela Merkelová a šéf CSU Horst Seehofer.
debata (1)

„I my sme jasne hlasovali za začatie koaličných rokovaní, pretože sme veľmi spokojní s výsledkami sondovacích rozhovorov,“ uviedol generálny sekretár CSU Andreas Scheuer v narážke na sondovacie rozhovory ukončené v piatok,z ktorých závery už súhlasilo vedenie CDU i SPD.

V sociálnej demokracii ale nie je situácia zďaleka tak jasná ako vo dvojici konzervatívnych strán, ktoré si jednoznačne prajú pokračovanie doterajšej veľkej koalície. Z 13 vyjednávačov SPD sa síce proti výsledkom sondovacích rozhovorov, ktoré v Nemecku tradične predchádzajú vlastnému koaličnému vyjednávaniu, nikto nepostavil, na predsedníctve strany už ale bolo niekoľko hlasov proti. Ešte väčšiu nespokojnosť dáva najavo členská základňa.

Niektorí sociálni demokrati už preto hovoria o tom, že v prípadných koaličných rozhovoroch bude možné znovu otvoriť i otázky, na ktorých už v sondovacom vyjednávaní bola zhoda. „Kto si myslí, že výsledok sondovacích rozhovorov je automaticky koaličnou zmluvou, ten sa samozrejme mýli,“ uviedol miestopredseda SPD Thorsten Schäfer-Gümbel.

CSU to ale hlasne odmieta – podľa nej nejde takto postupovať, zvlášť keď je doterajšia dohoda výsledkom zložitých a mnohohodinových rokovaní. Naviac, ako pripomenul Scheuer, už rada vedúcich predstaviteľov sociálnej demokracie túto dohodu odsúhlasila. Podobne to vidí i CDU kancelárky Angely Merkelovej.

Rozhodujúce slovo budú mať ale delegáti zjazdu sociálnej demokracie, ktorý sa uskutoční v nedeľu. Tí rozhodnú, či SPD skutočne otvorí i koaličné rozhovory, alebo nie. Pokiaľ tak učinia, mohla by nová vláda vzniknúť do konce marca.

Skeptická je voči ďalšej veľkej koalícii taktiež značná časť nemeckej verejnosti. Deväť z desiatich Nemcov má podľa prieskumu pre televíziu RTL a n-tv za to, že o nej CDU/CSU a SPD vyjednávajú len preto, že sa žiadna iná možnosť vlády nerysuje. Len osem percent opýtaných je presvedčených, že ďalšia veľká koalícia skutočne povedie k výrazným zmenám a obnove spoločnosti, o ktorej strany toľko hovoria.

I napriek tomu počas súčasnej situácie veľkú koalíciu podporuje 45% ľudí, 26% by uprednostnilo nové voľby a 25% menšinovú vládu. Zaujímavé taktiež je, že si 67% opýtaných nepraje, aby sa šéf SPD Martin Schulz stal v nasledujúcej vláde ministrom. Medzi priaznivcami sociálnej demokracie ho vo vláde chce vidieť dokonca len 30% ľudí.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #CSU #koaličné rozhovory