Zastrelili významného kosovskosrbského politika Olivera Ivanoviča

Významný kosovskosrbský politik Oliver Ivanovič podľahol zraneniam po tom, ako na neho v utorok ráno spustili streľbu neznámi páchatelia. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na jeho právnika Nebojšu Vlajiča.

16.01.2018 10:52 , aktualizované: 16:30
Oliver Ivanovič Foto: ,
Na archívnej snímke kosovskosrbský politik Oliver Ivanovič.
debata (15)

Podľa srbských médií na Ivanoviča strieľali pred sídlom jeho strany Občianska iniciatíva v Kosovskej Mitrovici.

Šesťdesiatšty­riročný Ivanovič bol jedným z kľúčových politikov na severe Kosova, kde dominujú Srbi. Súdny senát Policajnej a justičnej misie Európskej únie v Kosove (EULEX) ho odsúdil za vojnové zločiny počas vojny v rokoch 1998–99, avšak verdikt bol zrušený a súdny proces sa opakoval.

EÚ: Srbská delegácia odišla po vražde Ivanoviča z rozhovorov s lídrami Kosova

Srbská delegácia odišla po utorkovej vražde popredného kosovskosrbského politika z rozhovorov s kosovskými lídrami pod záštitou Európskej únie. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na srbskú štátnu televíziu.

Srbský tím sa rozhodol vrátiť z Bruselu do Belehradu po tom, ako neznámi páchatelia zastrelili Olivera Ivanoviča pred sídlom jeho strany Občianska iniciatíva v Kosovskej Mitrovici. Hodinu po streľbe našli na inej ulici v meste zhorené auto, ktoré podľa polície použili páchatelia. Vyšetrovanie pokračuje.

EÚ uviedla, že „ostro odsudzuje túto vraždu“ a očakáva, že úrady sa budú zo všetkých síl snažiť nájsť páchateľov a priviesť ich pred spravodlivosť. Hovorkyňa EÚ Maja Kocijančičová uviedla, že Únia vyzýva všetky strany na „pokoj a zdržanlivosť“.

Kosovský prezident ostro odsúdil vraždu Ivanoviča

Kosovský prezident Hashim Thaci taktiež ostro odsúdil vraždu Ivanoviča a vyzval úrady, aby čo najskôr osvetlili okolnosti smrti – tak, aby sa páchatelia dostali pred súd. Vyzval pritom obyvateľov na severe Kosova, aby spolupracovali s políciou.

Kosovský premiér Ramush Haradinaj považuje zastrelenie Ivanoviča za „trestuhodný kriminálny čin“. „Využitie tohto tragického činu na každodenné politické ciele, dokonca na zablokovanie procesov smerujúcich k normalizácii medzi oboma krajinami, je proti logike a duchu spolupráce,“ uviedol s tým, že kosovské úrady spravia maximum pre objasnenie tejto vraždy.

Situácia v Kosove ostáva napätá aj desať rokov po tom, ako vyhlásilo nezávislosť od Srbska, pripomína AP.

Odmena za objasnenie atentátu

Kosovská polícia vypísala odmenu 10 000 eur za informácie, ktoré povedú k vypátraniu páchateľov utorkovej vraždy významného kosovskosrbského politika Olivera Ivanoviča. Informáciu prinieslo internetové vydanie denníka Koha Ditore.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #streľba #Kosovo #Oliver Ivanovič