Ruský hacker väznený v Prahe trpí podľa denníka Izvestija bolesťami, ČR to popiera

Pod titulkom Pomalá smrť v českom väzení dnes ruský denník Izvestija upozornil na údajne vážne zhoršenie zdravotného stavu Rusa Jevgenija Nikulina, ktorý v pankráckej väznici v Prahe čaká na rozhodnutie o svojom ďalšom osude. České ministerstvo spravodlivosti v reakcii tieto informácie označilo za nepravdivé.

18.01.2018 10:01 , aktualizované: 15:38
Martin Sadilek Foto: ,
Martin Sadilek,právny zástupca Jevgenija Nikulina, ruského hackera, sa pripravuje na pojednávanie v súdnej sieni v Prahe.
debata (13)

Tridsaťročného Rusa zadržala v októbri 2016 v Prahe česká polícia na základe amerického zatykača. USA ho vinia z opakovaných hackerských útokov, o jeho vydanie žiadajú Spojené štáty i Rusko. Konečné slovo o extradícii bude mať český minister spravodlivosti.

Nikulin je podľa advokáta Vladimira Makejeva fakticky v úplnej izolácii, trpí prudkými bolesťami a nedostáva sa náležitú starostlivosť. „Vyvíjali na neho psychický nátlak a snažia sa z neho dostať klamné priznanie údajného zapojenia sa do americkej predvolebnej kampane,“ uviedol ruský právnik. Stav väzneného sa vraj môže stať kritickým.

„Nikulin potrebuje špecializovanú lekársku pomoc, ktorú mu odmietajú poskytnúť,“ citoval ruský denník Makejeva. Väznený na svoj stav neraz márne upozornil rôzne české úrady. Trpí vraj opakovanými prudkými bolesťami žalúdka a obličiek, potrebuje špeciálnu stravu. „Vo väzení mu bez náležitého vyšetrenia predpísali diétu, ktorá ale jeho stav len zhoršuje. Niekomu možno pomáha, ale pre Jevgenija je to trest smrti,“ uviedol Makejev.

Vyšší súd v Prahe minulý rok v novembri potvrdil prípustnosť vydania Rusa do Spojených štátov, kde je obvinený z útoku na sociálne siete LinkedIn a Formspring a webové úložisko Dropbox z rokov 2012–2013. Nikulin tvrdí, že americké obvinenia vychádzajú len z tvrdení agentov FBI, ktorí od neho vraj na výmenu za beztrestnosť chceli, aby sa priznal k preniknutiu do elektronickej pošty neúspešnej prezidentskej kandidátky Hillary Clintonovej na príkaz ruského prezidenta Vladimira Putina.

Moskva už skôr uviedla, že urobí všetko pre to, aby vydaniu Nikulina do USA zabránila. O jeho extradíciu požiadalo Rusko v rovnaký deň ako Spojené štáty, a to na základe zatykača kvôli internetovej krádeži z roku 2009 v sume desiatok tisíc korún.

Ruskí advokáti podľa Izvestiji tvrdia, že Nikulina po zatknutí násilne internovali v bohnickej psychiatrickej liečebni, kde mu vnútrožilovo podávali glukózu namiesto plnohodnotnej stravy a pravidelne mu injekčne dávkovali silné antipsychotické a protiepileptické preparáty. Nepúšťali ho na záchod, nesmel ísť na prechádzky a odopierali mu stretnutia s blízkymi a príbuznými.

Tlačový hovorca ruského veľvyslanectva v Prahe Alexej Kolmakov Izvestijám povedal, že ambasáda Nikulinovi poskytuje „komplexnú konzulárnu podporu“. Pracovníci veľvyslanectva sú s ním v kontakte, rovnako ako s jeho advokátom, s českými úradmi a s vedením väznice. Starajú sa o to, aby boli dodržané všetky zákonné zájmy ruského občana „vrátane nevyhnutného lekárskeho ošetrenia,“ povedal Kolmakov.

Informácie v Izvestijach nie sú pravdivé, tvrdí české ministerstvo

Hovorkyňa väzenskej služby Petra Kučerová dnes na otázku ČTK oznámila, že Nikulinovo zdravie sa od nástupu do české väzby nezhoršilo. Hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Tereza Schejbalová doplnila, že informácie uvedené v denníku Izvestija nie sú pravdivé.

„Informácie, ktoré sa objavili v ruskej tlači, dôrazne vyvraciame. Väzenská služba poskytuje poriadnu starostlivosť všetkým väzneným osobám v rámci svojich, prípadne civilných, zdravotníckych zariadení. S touto starostlivosťou musí ale väznená osoba súhlasiť,“ uviedla Kučerová. I podľa hovorkyne ministerstva spravodlivosti je Nikulinovi poskytovaná úplná lekárska starostlivosť.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Rusko #USA #hacker #denník Izvestija #Rus #Nikulin