S Ivanovičom sa rozlúčili tisíce ľudí, prišla aj srbská premiérka

Niekoľko tisíc ľudí sa vo štvrtok v Belehrade zúčastnilo pohrebu kosovsko-srbského politika Olivera Ivanoviča, zavraždeného v utorok ráno v Kosovskej Mitrovici.

18.01.2018 16:24
Milena Ivanovičová, pohreb, oliver ivanovič Foto: ,
Vdova Milena Ivanovičová s horkosťou a výčitkou vyhlásila, že sa po atentáte na svojho manžela Olivera už do Kosova nevráti.
debata (5)

Vyjadriť sústrasť pozostalým prišla okrem iného premiérka Ana Brnabičová aj ďalší členovia vlády, informovali miestne médiá.

Ivanoviča, ktorého považovali za umierneného srbského politika Kosova, zasiahlo šesť striel. Tie na neho vypálili z prechádzajúceho auta, keď prichádzal do kancelárie hnutia Sloboda, demokracia, pravda. Páchatelia nie sú známi, podarilo sa im uniknúť.

Syn a ja sme skončili s kosovskou Mitrovicou, s mestom strachu, temnoty a bolesti.
Milena Ivanovičová

Vučič akt označil za terorizmus

Vražda 46-ročného Ivanoviča nepochybne zvýši napätie nielen v etnicky rozdelenej Kosovskej Mitrovici, ale aj medzi Prištinou a Belehradom. Srbský prezident Aleksandar Vučić hneď v utorok označil vraždu za teroristický čin a z Bruselu sa vrátila srbská delegácia, ktorá mala pokračovať v rokovaniach s kosovskými predstaviteľmi o normalizácii vzťahov.

Pozadie zločinu môže byť politické, ale aj kriminálne a môžu s ním byť spojení ako Albánci, tak Srbi. Podľa médií mohlo ísť o likvidáciu nepohodlného politika srbským zločineckým podsvetím. Ivanovič totiž poukazoval na to, že Srbi v Mitrovici majú strach ani nie tak z Albáncov, ako z miestnych srbských zločincov.

Vdova sa do Kosova už nevráti

Rakvu s Ivanovičovými pozostatkami v utorok večer previezli z Mitrovice do Belehradu, aby politika mohli pochovať s poctami na Novom cintoríne v Aleji zaslúžilých občanov. Sústrasť prišiel pozostalým vyjadriť rad významných srbských činiteľov a osobností, napríklad premiérka Brnabičová, minister zahraničia Ivica Dačič alebo patriarcha srbskej pravoslávnej cirkvi Irinej a bývalý prezident Tomislav Nikolič.

Súčasný prezident Vučič sa podľa agentúry Tanjug rozhodol vzdať Ivanovičovi poctu v sobotu pri návšteve Kosova položením venca na mieste, kde bol politik zavraždený.

Vdova Milena Ivanovičová s horkosťou a výčitkou vyhlásila, že sa už do Kosova nevráti. "Syn a ja sme skončili s kosovskou Mitrovicou, s mestom strachu, temnoty a bolesti. Náš Oliver dal život za Kosovo a Srbsko, a keď prosil o pomoc, žiadal ochranu, nikto sa neozval. Teraz o ňom hovoria, že je hrdina, ale kde boli tí, čo ho oslavujú, keď sme ich potrebovali najviac? " povedala podľa serveru Telegraf.sr.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #pohreb #vražda #Srbsko #Kosovo #Oliver Ivanovič #Ana Brnabičová