Británia venuje 51 miliónov eur na boj s migráciou na hraniciach s Francúzskom

"Tieto peniaze budú musieť byť použité na zlepšenie bezpečnosti na hranici," uviedol hovorca britskej vlády.

18.01.2018 17:20 , aktualizované: 21:56
utečenci, Calais Foto: ,
Migranti prechádzajú okolo francúzskych policajtov pri odchode z táborv Calais.
debata (1)

Francúzsko a Británia dosiahli vo štvrtok dohodu zameranú na zlepšenie ochrany a spravovania ich spoločných hraníc a humánnejší prístup k migrantom. Tzv. sandhurstskú dohodu podpísali ministri vnútra oboch krajín na spoločnom zasadaní francúzskej a britskej vlády, ktoré sa konalo vo vojenskej akadémii v britskom meste Sandhurst ležiacom južne od Londýna, oznámil francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Britská premiérka Theresa Mayová podľa agentúry AP privítala, že obe krajiny na schôdzke dosiahli dohody v oblasti migrácie, letectva, bezpečnosti, kultúry a ďalších odvetviach. To podľa nej signalizuje, že vzťahy Londýna s Parížom „budú prekvitať“ aj po odchode Británie z Európskej únie.

Mayová s Macronom na spoločnej tlačovej konferencii tiež uviedli, že Londýn vyčlení ďalších 45 miliónov libier (51 miliónov eur) na to, aby Francúzsku pomohol bojovať s nelegálnou migráciou do Británie, kam utečenci smerujú cez Lamanšský prieplav.

Bezpečnejšie hranice

„Vďaka ďalším investíciám, na ktorých sme sa dohodli, budú britské hranice ešte bezpečnejšie,“ povedala podľa agentúry DPA Mayová.

Francúzsky prezident konštatoval, že vďaka dohode sa skráti čas potrebný na systémové vybavenie prípadov migrantov, ktorí sa zhromažďujú v prístave Calais na severe Francúzska dúfajúc, že sa im odtiaľ podarí dostať do Británie. Na základe dokumentu by mali príslušné orgány pristupovať k migrantom humánnejšie.

Macron by bol podľa agentúry AP rád, ak by Británia prijala na svoje územie viac migrantov z Calais, konkrétne čísla však na štvrtkovej schôdzke v tomto smere neodzneli. Otázka hraníc je podľa francúzskeho prezidenta výzvou pre Francúzsko i Britániu, v ktorej spoločne dosiahnu úspech.

Džungľa

Do oblasti severofrancúzskeho mesta Calais prišli v posledných rokoch tisíce migrantov, ktorí sa odtiaľto snažili dostať do Británie. pri prístavnom meste dokonca vzniklo provizórne táborisko, takzvaná Džungľa, kde žilo až 8 000 ľudí. Na konci roka 2016 ho francúzske úrady zlikvidovali a v utorok Macron sľúbil, že jeho vláda nedopustí, aby táborisko bolo obnovené. V súčasnosti sa podľa odhadov na rôznych miestach v okolí Calais zdržiava asi sedem stoviek migrantov, ktorí sa chcú dostať cez Lamanšský prieliv do Británie.

Britská vláda podľa svojich údajov v posledných rokoch na bezpečnostné opatrenia v oblasti Calais vydala už viac ako 100 miliónov libier. V roku 2015 britské úrady zaznamenali 80 000 pokusov o ilegálne prekročenie hranice s Francúzskom, v minulom roku to bolo už len 30 000.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Francúzsko #migranti #Calais