Katolícka cirkev vo Francúzsku otestuje prijímanie milodarov kartou

V katolíckom kostole v Paríži 21. januára po prvýkrát otestujú prijímanie milodarov bezkontaktnou platobnou kartou. Cirkev sa tak podľa svojho vyjadrenia snaží prispôsobiť novým technológiám a pripravuje sa na postupný zánik hotovosti, citovala agentúra AP parížsku diecézu.

19.01.2018 10:47
dvojica, platenie, reštaurácia, účet, turisti,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Pri nedeľnej omši v kostole Saint-François de Molitor v 16. parížskom obvode bude medzi veriacimi kolovať päť prototypov na milodary. Veriaci si budú môcť na ich obrazovkách zvoliť čiastku, akú si prajú darovať – dva, tri, päť alebo desať eur – a zaplatiť ich priložením karty. Vzápätí im príde potvrdenie s poďakovaním.

Možnosť darovať peniaze v hotovosti zostane. Už teraz môžu Francúzi podporovať svoju farnosť taktiež prostredníctvom špeciálnej aplikácie La quete (Milodar), ktorú si môžu stiahnuť do telefónu.

Príjmy parížskych farností sú bezmála z osemdesiatich percent závislé na príspevkoch od veriacich, z toho 14 percent tvoria milodary vyberané v kostoloch. To v priemeru predstavuje 98 eur (asi 2500 Kč) ročne na jedného veriaceho, uviedol na svojom webe Ouest-France.

debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #katolícka cirkev #platba kartou #milodar