Rodiny Japoncov unesených do KĽDR sa obrátia na medzinárodný súd

Rodiny Japoncov, ktorí boli v 70. a 80. rokoch preukázateľne alebo pravdepodobne unesení zo svojej vlasti do KĽDR, aby pomáhali pri výcviku severokórejských špiónov, sa chystajú obrátiť na Medzinárodný trestný súd (ICC) v Haagu.

19.01.2018 15:51
debata (1)

Požadujú, aby sa začalo stíhanie severokórejského vodcu Kim Čong-una. To, že im KĽDR neposkytla takmer žiadne informácie o ich blízkych, považujú za porušovanie ľudských práv.

Pchjongjang sa k únosom Japoncov priznal v roku 2002 a piatim uneseným japonským občanom a ich príbuzným povolil návrat do Japonska. Severná Kórea oznámila, že zvyšných osem unesených je už po smrti. Tokio však žiada viac informácií o tom, čo sa s týmito ľuďmi stalo. Japonsko má navyše podozrenie, že uniesli až stovky ľudí.

Do Haagu plánuje odcestovať osem Japoncov, vrátane Teruakiho Masumota, ktorého unesená sestra Rumiko podľa severokórejských úradov v KĽDR zomrela. Skupina predloží ICC petíciu, v ktorej žiada, aby zmiznutie Japoncov vyšetrili ako prípad zločinov proti ľudskosti. Cieľom je pritiahnuť pozornosť k tejto záležitosti, povedal Kazuhiro Araki, ktorý stojí na čele skupiny pre pomoc príbuzným nezvestných japonských občanov.

„V tomto čase, keď sa blíži olympiáda, nadväzuje Južná Kórea kontakty s KĽDR, čo sme nečakali. Domnievame sa, že táto naša iniciatíva pritiahne značnú pozornosť k úplne odlišnej situácii Japonska,“ povedal Araki s poukazom na rozhovory, počas ktorých sa obe Kórey v posledných dňoch dohodli na severokórejskej účasti na zimných olympijských hrách v juhokórejskom Pjongčangu.

Araki pripustil, že iniciatíva rodín Japoncov, ktorí boli preukázateľne či možno unesení severokórejskými agentmi, je predovšetkým symbolická. „Zatknúť Kim Čong-una a predviesť ho pred súd by bolo dosť ťažké, ale je nesmierne dôležité, aby sme poukázali na porušovanie ľudských práv,“ dodal.

Japonské rodiny v petícii vyjadrujú presvedčenie, že „nezanedbateľné percento“ unesených je stále nažive a že „ich sloboda je kruto obmedzovaná“.

Do Haagu sa vypraví aj Misa Morimotová, ktorej sestra – úplne identické dvojča – patrí medzi Japoncov, pri ktorých je silné podozrenie, že boli unesení. „Ako jej príbuzná chcem urobiť všetko, čo je v mojich silách,“ napísala Morimotová.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #KĽDR #únosy