Puigdemont vystúpil na univerzitnom fóre v Kodani

Zosadený katalánsky separatistický líder Carles Puigdemont sa zaviazal pomôcť pri formovaní "novej vlády".

22.01.2018 10:25 , aktualizované: 20:20
debata (3)

Puigdemont sa takto vyjadril v pondelok počas svojho vystúpenia na fóre venovanom Katalánsku na pôde Kodanskej univerzity, informovala agentúra DPA.

Ide o prvú cestu katalánskeho politika mimo Belgicka, kde sa zdržiava v dobrovoľnom exile od októbra po tom, ako ho zosadili z funkcie predsedu regionálnej vlády po jednostrannom vyhlásení nezávislosti Katalánska od Španielska.

Stretnutie za zavretými dverami

„Autoritatívnemu režimu sa nevzdáme,“ povedal počas debaty v preplnenej aule univerzity, na ktorej sa zúčastnil ako hosť.

Zosadený katalánsky separatistický líder Carles... Foto: TASR/AP, Tariq Mikkel Khan
Dánsko Španielsko Katalánsko Puigdemont univerzita Zosadený katalánsky separatistický líder Carles Puigdemont počas vystúpenia na fóre venovanom Katalánsku 22. januára 2018 na pôde Kodanskej univerzity. Zosadený katalánsky separatistický líder Carles Puigdemont sa zaviazal pomôcť pri formovaní "novej vlády".

Okrem účasti na univerzitnom fóre s názvom „Katalánsko a Európa na križovatke demokracie“ dostal Puigdemont pozvanie na stretnutie s poslancami dánskeho parlamentu. Adresovala mu ho faerská Republikánska strana (Tjódveldi), ktorá sa usiluje o nezávislosť Faerských ostrovov – súostrovia v severnej časti Atlantického oceánu.

Stretnutie v parlamente sa uskutoční za zavretými dverami. Okrem iných sa na ňom zúčastnia členovia zahraničného výboru dánskeho parlamentu a poslanci za Faerské ostrovy a Grónsko.

Z Belgicka odcestoval aj napriek riziku zadržania

Bývalý katalánsky premiér Carles Puigdemont v pondelok prvýkrát po takmer troch mesiacoch opustil Belgicko, kam ušiel koncom októbra pred hrozbou väzby v Španielsku. Informoval o tom denník El País.

Denník zároveň s odvolaním sa na zdroje z prokuratúry uviedol, že španielske štátne zastupiteľstvo už požiadalo sudcu najvyššieho súdu o aktiváciu eurozatykača na Puigdemonta. Ten istý sudca zrušil európsky zatykač začiatkom decembra.

Puigdemont utiekol do Belgicka po tom, čo bol spolu s ďalšími členmi svojej vlády po jej zosadenie Madridom obvinený zo vzbury. Tej sa mali dopustiť snahami o nezávislosť Katalánska. Preto tiež španielska vláda koncom októbra prevzala priamu správu nad katalánskom, zosadila tamojšiu vládu a rozpustila katalánsky parlament.

V decembrových voľbách ale znovu získali väčšinu v parlamente separatisti, ktorí veľmi pravdepodobne navrhnú na katalánskeho premiéra opäť Puigdemonta. Práve v pondelok mal nový predseda regionálneho parlamentu Roger Torrent oznámiť meno kandidáta, ktorého koncom mesiaca predloží na posúdenie v pléne.

Európsky aj medzinárodný zatykač (nie však ten španielsky) na Puigdemonta a štyroch ďalších exministerov, ktorí sú v Bruseli, zrušil sudca najvyššieho súdu Pablo Llarena začiatkom decembra po tom, čo kauzu prevzal od inej sudkyne. Svoj krok zdôvodnil tým, že politici prejavili vôľu vrátiť sa do Španielska. Kandidovali totiž v decembrových voľbách, v ktorých boli zvolení poslanci.

Španielske médiá ale vtedy špekulovali, že zrušenie eurozatykača je účelové a súvisí s tým, že belgický právny poriadok nepozná pojem vzbura a že by mohol katalánskych politikov vydať len na základe španielskeho obvinenia zo sprenevery verejných fondov. Podľa denníka El País by v takom prípade španielska justícia nemohla Puigdemonta a vydaných exministerov súdiť za vzburu, ale len za spreneveru. Tej sa údajne dopustili usporiadaním referenda o nezávislosti Katalánska 1. októbra.

Eurozatykač zrejme nevydajú

Denník La Vanguardia v nedeľu priniesol názor niekoľkých právnikov, podľa ktorých existuje niekoľko dôvodov, prečo Llarena eurozatykač zrejme nevydá. Jedným z nich je vraj skutočnosť, že Puigdemont prišiel do Dánska len na krátku návštevu, takže by bolo ťažké eurozatykač pripraviť. Navyše podľa expertov chce Llarena s novým eurozatykačom počkať, až budú v Španielsku odsúdení ostatní členovia Puigdemontovy vlá­dy.

Denník Vanguardia v pondelok s odvolaním sa na Puigdemontovho advokáta napísal, že prípadné vydanie eurozatykača by mohlo pre expremiéra predstavovať určitú výhodu. V prípade svojho zadržania by vraj totiž mohol delegovať svoje hlasovacie právo na iného poslanca, až bude katalánsky parlament rokovať o novej hlave kabinetu. Takéto delegovanie hlasu totiž nedávno sudca Llarena umožnil trom separatistickým poslancom, ktorí sú v španielskej väzbe. Neumožnil to ale piatim Kataláncom, vrátane Puigdemonta, ktorí sú ako utečenci v Bruseli.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #madrid #Dánsko #Katalánasko #Puidgemont #eurozatykač