Rheinische Post: SPD odvrátila politickú krízu v Nemecku

Rozhodnutie nemeckej sociálnej demokracie (SPD) začať koaličné rozhovory s konzervatívnou úniou CDU/CSU kancelárky Angely Merkelovej pomohlo odvrátiť vážnu vládnu krízu, je presvedčený nemecký denník Rheinische Post.

22.01.2018 10:34
debata (2)

Predseda SPD Martin Schulz však podľa niektorých nemeckých médií na zjazde strany veľmi pravdepodobne stratil ďalšiu časť svojej autority.

„Ešte raz to dopadlo dobre. SPD sa v otázke veľkej koalície, alebo novej voľby rozhodla pragmaticky a zodpovedne. To si zaslúži rešpekt,“ píše denník Rheinische Post o nedeľňajšom tesnom hlasovaní na zjazde SPD. Delegáti išli podľa denníka za svojím predsedom a hlasovali za množstvo bodov, ktoré sociálni demokrati v predchádzajúcich sondovacích rozhovoroch dokázali presadiť.

„Keď teraz členovia strany dajú svoj súhlas aj po koaličných rokovaniach, mohlo by mať Nemecko novú vládu ešte pred Veľkou nocou. Vážna vládna kríza, možno dokonca ústavná kríza je zatiaľ odvrátená,“ hodnotí Rheinische Post. „Pravidlá našej demokracie, tie písané aj nepísané, fungujú. To ukazuje, aký stabilný náš politický systém vďaka tradičným stranám je,“ píše denník.

Schulz na zjazde príliš nezaujal

Rovnako ako ďalšie denníky však poznamenáva, že príkladnou debatou a nedeľňajším rozhodnutím sociálna demokracia rozhodne neprekonala svoje problémy. List Hannoversche Allgemeine Zeitung je dokonca presvedčený, že predseda SPD Schulz mohol na zjazde prísť o ďalší kus autority, pretože to bola šéfka straníckych poslancov Andrea Nahlesová, kto svojím prejavom a nasadením získal delegátov.

„Prejav Schulza na mimoriadnom zjazde bol taký, aký Schulz proste je: veľmi fundovaný, dobre zdôvodnený, ale nie strhujúci. Naproti tomu šéfka poslancov Andrea Nahlesová svojim skvelým prejavom presvedčila zrejme aj posledných nerozhodnutých,“ píše denník Rhein-Zeitung.

Niektoré noviny podotýkajú, že aj zo zjazdu vyšla SPD rozdelená. "Keď sa to (obnovenie veľkej koalície) nakoniec nepodarí, stroskotá Schulz na nálade, ktorú sám vyvolal. Vystupoval ako kandidát na kancelára, ktorý nechcel mať s veľkou koalíciou nič spoločné. Správal sa tak, akoby bolo možné sa vládou s konzervatívnou úniou a Angelou Merkelovou kontaminovať ako jadrovým odpadom, "mieni Süddeutsche Zeitung.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #SPD #CDU/CSU #Martin Schulz #zostavovanie koalície