Pravoslávny biskup nebude voliť Putina, prezidenta nazval 'temnotou'

Biskup Ruskej pravoslávnej cirkvi v pondelok vyhlásil, že v marcových prezidentských voľbách nebude voliť súčasného ruského prezidenta Vladimira Putina.

22.01.2018 21:01
debata (168)

Ten sa uchádza o znovuzvolenie a je jednoznačným favoritom volieb. Podľa biskupa Jevtichija z mesta Išim na ruskej Sibíri je však Putin „temnotou“. „Nebudem hlasovať za temnotu,“ napísal biskup v pondelok na ruskej sociálnej sieti VKontakte, pričom odporučil aj ostatným, aby postupovali rovnako.

Biskup Jevtichij pri vysvetlení, prečo Putina považuje za „temnotu“, nezmienil útlak domácej opozície ani hybridnú vojnu, ktorú Rusko vedie v zahraničí, ale spomenul Putinove nedávne vyjadrenie, že ruskí komunisti sa vlastne snažili napodobniť kresťanskú tradíciu uchovávania ostatkov svätých, keď Vladimira Iľjiča Lenina, teda svojho „svätého“, vystavili v mauzóleu. Podľa Jevtichija sú tieto slová rúhaním.

Agentúra AP pripomína, že ide o prvý raz, keď sa takto vysoko postavený predstaviteľ Ruskej pravoslávnej cirkvi postavil proti Putinovi. Doteraz totiž cirkev stála jednotne po Putinovom boku a jej hodnostári mu pri početných príležitostiach prejavovali oddanosť a vyjadrovali podporu.

168 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #biskup #Pravoslávna cirkev