Trump sa na Svetovom ekonomickom fóre v Davose stretol s Mayovou

Americký prezident Donald Trump sa v Davose stretol s britskou premiérkou Theresa Mayovou. Štátnici sa zišli na okraji Svetového ekonomického fóra, kde má šéf Bieleho domu prehovoriť v piatok.

25.01.2018 13:21 , aktualizované: 21:37
Trump, Mayová Foto:
Donald Trump priletel do Zürichu.
debata

Pri dnešnom prílete do švajčiarskeho horského letoviska novinárom povedal, že prichádza „s posolstvom mieru a prosperity“.

Podľa agentúry AP diskutoval Trump s britskou premiérkou o situácii v Sýrii, o deklarovanom zámere Bieleho domu vypovedať jadrovú zmluvu s Iránom a o severokórejskej jadrovej hrozbe.

Trump sa ako prezident s Mayovou prvýkrát stretol už krátko po svojej inaugurácii vlani v januári, priateľské vzťahy ale s ministerskou predsedníčkou zrejme nenadviazal. Nedávno zrušil návštevu Londýna, kde sa mal zúčastniť otvorenia nového amerického veľvyslanectva. Vyhol sa tak pripravovaným demonštráciám proti svojej osobe.

Podľa vyhlásenia úradu britskej premiérky Mayová a Trump o „posledných detailoch“ prezidentovej návštevy v Británii diskutovali. Poverili vraj svojich spolupracovníkov, aby dokončili prípravu cesty, ktorá sa uskutoční neskôr v tomto roku.

Rozpory s Londýnom, ktoré panujú najmä v názoroch na problém prisťahovalcov, Trump označil za nepravdivé povesti, ktoré chce rozptýliť. „Spája nás skutočne veľké priateľstvo, aj keď niektorí ľudia tomu nutne nemusia veriť,“ vyhlásil o vzťahu s Mayovou. Premiérka doplnila, že obe krajiny spájajú „osobitné vzťahy“.

Trump ako podnikateľ nikdy na davoské fórum pozvaný nebol, teraz dostal pozvanie ako prvý americký prezident po roku 2000, kedy sa akcie zúčastnil Bill Clinton. V piatkovom prejave chce podľa Bieleho domu hovoriť o svojej téze „Amerika predovšetkým“, ktorá sa globalistom zhromaždeným v Davose nemusí páčiť, poznamenala agentúra Reuters.

Šéf Bieleho domu chce vraj svetu oznámiť, že Spojené štáty budú udržiavať pevné vzťahy so spojencami, ale chcú obmedziť chronický deficit v obchode s mnohými z nich. „Európske metropoly sa obávajú, že pokiaľ ide o vzájomné obchodné vzťahy, v roku 2018 sa Trumpov štekot zmení v hryzenie,“ píše Reuters.

Južná Kórea: Sankcie uvalené na KĽDR zaberajú

Južná Kórea vo štvrtok oznámila, že pribúdajú dôkazy, že sankcie proti Severnej Kórei účinkujú. Cezhraničné obchody KĽDR s Čínou sú napríklad teraz doslova „zmrazené“.

Juhokórejská ministerka zahraničných vecí Kang Kjong-wha to vyhlásila, keď sa rozprávala s novinármi popri 48. výročnom zasadnutí Svetového ekonomického fóra (WEF) vo švajčiarskom Davose.

Ministerka privítala novú vlnu diplomatických aktivít so Severnou Kóreou, napríklad to, že obe Kórey budú spoločne súťažiť na určitých športových podujatiach počas budúcomesačných zimných olympijských hier, ktoré sa budú konať v Južnej Kórei. Avšak ministerka zdôraznila, že ak má vzájomná diplomacia pokračovať aj po zimnej olympiáde, KĽDR musí uznať, že jej postoj k jadrovým zbraniam je „neprijateľný“, a musí sa „odkloniť od tohto kurzu…, nájsť iný smer a držať sa ho“.

Kang Kjong-wha podľa tlačovej agentúry AP uviedla, že Južná Kórea chce vidieť vo vývoji situácie „určitý spád“, ktorý by mal byť výsledkom zmierenia oboch krajín počas olympiády. Varovala však, že „vzťahy Juhu a Severu sa nemôžu zlepšiť bez určitého pokroku v jadrovej oblasti“.

debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Južná Kórea #Davos #Svetové ekonomické fórum #Donald Trump #Theresa Mayová