Vyšetrovateľ FBI Mueller vypočul už 20 pracovníkov Bieleho domu

Zvláštny vyšetrovateľ FBI Robert Mueller už v rámci pátrania po ruskej stope v amerických prezidentských voľbách vypočul vyše 20 zamestnancov Bieleho domu.

25.01.2018 20:36
Robert Mueller Foto: ,
Vyšetrovateľ údajného ruského zasahovania do amerických prezidentských volieb v roku 2016 Robert Mueller.
debata

Oznámil to na twitteri advokát prezidenta Donalda Trumpa John Dowd. „Bezpríkladná“ spolupráca prezidentského personálu s vyšetrovateľmi je vraj dobrovoľná.

Mueller sa snaží dopátrať údajného vplyvu Moskvy na americké voľby a dôkazov o prípadnej tajnej spolupráci Trumpovho volebného štábu s Rusmi. Prezident v stredu povedal, že aj on sám je na výsluch pripravený a teší sa naň. Uskutočniť by sa vraj mohol v priebehu dvoch alebo troch týždňov.

Biely dom podľa Dowda odovzdal Muellerovi 20 000 strán dokumentov, Trumpov volebný štáb okrem toho dokonca ďalších 1,4 milióna strán.

Pátranie po ruskom vplyve na voľby sa zatiaľ týkalo niekoľkých prezidentových priamych spolupracovníkov. Bývalý bezpečnostný poradca Michael Flynn a člen Trumpovho volebného štábu George Papadopoulos sa priznali, že vyšetrovateľom FBI klamali. Niekdajší šéf volebného štábu Paul Manafort a jeho kolega Richard Gates akúkoľvek vinu popierajú.

Mueller nedávno vypočul ako prvého člena Trumpovej vlády ministra spravodlivosti Jeffa Sessions. V najbližších týždňoch má byť k výsluchu tiež predvolaný bývalý hlavný stratég Bieleho domu Steve Bannon.

debata chyba
Viac na túto tému: #vyšetrovanie #Rusko #USA #FBI #americké prezidentské voľby #Robert Mueller #zasahovanie do volieb