Populista Zeman vyhral, zhodujú sa agentúry a zahraničná tlač

Svetové agentúry sa napospol zhodujú, že prezidentské voľby v Česku vyhral Miloš Zeman nad svojím vyzývateľom Jiřím Drahošom populizmom a protiimigračným postojom.

27.01.2018 18:19 , aktualizované: 28.01.2018 12:52
debata (111)

Jeho víťazstvo považuje agentúra Reuters za „tiché uznanie Zemanovho tvrdého postoja proti prisťahovalectvu a jeho dvorenia sa Rusku a Číne“. „Hlasovanie odrazilo rozdiely medzi liberálmi a konzervatívcami, ktoré sa objavujú aj inde v Európe a v Spojených štátoch,“ dodala agentúra.

Podľa agentúry DPA išlo o „veľmi emocionálnu voľbu medzi politickým veteránom a akademickým outsiderom“. „Česi si nakoniec vybrali vyskúšané. Proruský prezident Zeman zostane pánom Prahy ešte ďalších päť rokov,“ dodala DPA. Agentúra tiež pripomína, že Zemanova predvolebná kampaň bola postavená na protiimigračnej rétorike a vyhranení sa proti údajnému vítaniu migrantov podobnému tomu v Nemecku.

AP: Zeman rozdelil národ

Podľa agentúry AP Zeman, ktorý „rozdelil svoj národ proruským postojom, podporou užších vzťahov s Čínou a silnou protiimigračnou a protiislamskou rétorikou využil rozšírený strach z migrácie medzi Čechmi a pracoval na tom, aby vykreslil Drahoša ako niekoho, kto by uvítal migrantov“.

Podľa agentúry AFP súperenie „dvoch radikálne odlišných kandidátov polarizovalo českú spoločnosť najmä v otázke prisťahovalectva a smerovania zahraničnej politiky krajiny“. Zeman využil podľa AFP najmä podporu vidieka a manuálne pracujúcich, zatiaľ čo Drahoša uprednostňovali intelektuálske kruhy a veľké mestá.

Podľa agentúry APA Zeman svojím víťazstvom preukázal, že je stále „bystrým politikom a stratégom“. Vyhral, ​​aj keď väčšina protikandidátov vylúčených v prvom kole podporila jeho súpera.

NYT: Voliči sa pridržali Zemanovho populizmu

Po volebnej kampani zameranej na otázku zdvorilosti v politike a na miesto Českej republiky v Európe sa voliči rozhodli sa pridržať prezidenta Miloša Zemana, napísal americký denník The New York Times (NYT).

Podľa denníka sa voliči pridržali aj jeho populizmu, ktorý sa často vyznačoval ciachovaním, čo viedlo k nevôli voči moslimským prisťahovalcom a narušovalo vzťah krajiny k jej spojencami na Západe.

Jeho oponent a politický nováčik Jiří Drahoš, ktorého názory neboli dobre známe, sa snažil predstaviť seba ako protilátku na to, čo charakterizovala ako Zemanova vláda s trpkou príchuťou rozdeľujúca spoločnosť. Odmietnutím jeho ponuky pevného zväzku s Európskou úniou a prihlásenia sa k jej hodnotám je tak krajina pripravená pokračovať v rovnakom euroskeptickej smere ako jej susedia Maďarsko, Poľsko a Slovensko.

Zároveň v súvislosti s obvineniami z ruského zasahovania do predvolebnej kampane cituje NYT analytika z pražského Inštitútu Aspen Michala Kořána, podľa ktorého „Rusi nemôžu byť šťastnejší“.

Politico: Zlá správa pre Brusel

Volebné víťazstvo prezidenta Miloša Zemana je podľa webového denníka Politico výsledok, ktorý bude pravdepodobne považovaný za zlú správu v Bruseli. A to preto, že Zeman takmer neustále nesúhlasí s Európskou úniou, najmä pokiaľ ide o migračné kvóty a sankcie proti Rusku.

Server zároveň píše o špinavej kampani proti Zemanovmu vyzývateľovi Jiřímu Drahošovi, ktorý bol falošne obviňovaný z pedofílie, spolupráce s ŠtB a ukradnutia niektorých vedeckých patentov. Najviac však podľa Politico Drahošovi uškodilo tvrdenie, že je podporovateľom masovej imigrácie, keď zhruba tri štvrtiny Čechov sú proti.

Web televízie CBS News ako ďalšie americké médiá pripomína, že Zeman bol jedným z mála európskych lídrov, ktorí podporili Donalda Trumpa na zvolenie americkým prezidentom. Uvádza, že Zeman je považovaný za „vedúci proruský hlas“ v politike EÚ.

Britský denník Financial Times s odvolaním sa na analytikmi uvádza, že predovšetkým Zemanova väčšia politická skúsenosť hrala kľúčovú úlohu v jeho konečnom víťazstve nad Drahošom, ktorý strávil svoju kariéru v akademickej sfére a až v minulom roku vstúpil do politiky.

The Guardian si všimol Okamuru v štábe

Podľa denníka Wall Street Journal (WSJ) vyhral politik, ktorý zdôrazňuje význam vzťahov s Moskvou. Porazeným je potom „stredoľavý“ kandidát, ktorý si dal za úlohu zvrátiť dvíhajúcu sa vlnu euroskepticizmu v regióne.

Zemanova výhra zároveň zvýrazňuje postavenie tých strán v strednej a východnej Európe, ktoré sú skeptické voči snahe EÚ vybudovať integrovanejšiu a jednotnejšiu Európu. Tiež posilňuje euroskeptikov v Poľsku a v Maďarsku.

Britský denník The Guardian označil výsledky volieb za víťazstvo pre protiimigračné a krajne pravicové sily v krajine, čo môže potenciálne obrátiť českú politiku protizápadnými smerom.

Symbolické sa pre víťazstvo 73-ročného prezidenta stalo, že v jeho volebnom štábe bol prítomný vodca Strany priamej demokracie Tomio Okamura. Výhra Zemanovi umožňuje tiež diktovať si zloženie novej vlády vedenej Andrejom Babišom, ktorého doterajšia menšinová nedostala dôveru v parlamente.

Süddeutsche Zeitung: Populista zostáva prezidentom

Populista zostáva prezidentom, píše server nemeckého denníka Süddeutsche Zeitung. Výsledok hlasovania, ktorý bude mať vplyv na utváranie novej českej vlády, považuje za prekvapivý.

„Jasné víťazstvo Zemana prišlo ako prekvapenie: Väčšina prieskumov pred voľbami predpokladala, že sa s náskokom niekoľkých percentuálnych bodov stane víťazom vyzývateľ (Jiří) Drahoš,“ uvádza web, podľa ktorého zrejme Zemanovi pomohla na České pomery vysoká volebná účasť 66,6 percenta.

Predovšetkým na dedinách a malých mestách, kde má Zeman vyššiu podporu, išli podľa Süddeutsche Zeitung hlasovať státisíce ľudí, ktorí v prvom kole nevolili.

„Víťazstvo prezidenta, ktorý v uplynulých rokoch často vystupoval populisticky a skepticky voči EÚ, by mohlo posilniť jeho politický terén – a spolurozhodne tiež o tom, kto bude Česku v budúcnosti vládnuť,“ je presvedčený denník, podľa ktorého je Zeman politickým spojencom premiéra Andreja Babiša, ktorý tiež zastáva populistickú a euroskeptickú politiku.

Spiegel: Post obhájil napriek negatívam

Tesné víťazstvo Miloša Zemana v prezidentských voľbách dokladá rozdelenie krajiny, píše web magazínu Die Zeit. Server Spiegel Online zase mieni, že terajší sedemdesiattriročný prezident svoj post obhájil napriek všetkým negatívam, ktoré sú s ním spájané.

„Dlho bol favoritom. Potom sa zdalo, že by ho outsider mohol tesne poraziť. Teraz to úradujúci český prezident Miloš Zeman predsa len ešte raz dokázal, napriek všetkým hrmotným a trápnym vystúpeniam, napriek nespočetným nenávistným výrokom, napriek chorobám a chatrnosti,“ píše Spiegel online.

„Zásadnou otázkou teraz je, či Zeman bude úradovať menej konfrontačne a zvolí iný politický kurz,“ myslí si server, podľa ktorého je niekdajší sociálny demokrat Zeman známy svojou schopnosťou meniť postoje. Pred tým podľa neho vystupoval ako presvedčený stúpenec Európy, ale neskôr sa premenil na nacionalistického pravicového populistu, ktorý veľmi rád navštevoval Rusko a Čínu.

Zemanov vrúcny vzťah s Moskvou si všíma aj server Zeit Online, podľa ktorého voľby v Českej republike vyhral priateľ Ruska. „Český prezident Miloš Zeman nadbieha Rusku, správa sa nezdvorilo k EÚ a uráža novinárov. Jeho tesný náskok v druhom kole volieb dokladá rozdelenie krajiny,“ myslí si web.

Ruská tlač: Vyhral odporca sankcií

Ruská tlač v reakciách na znovuzvolenie Miloša Zemana prezidentom zdôrazňuje, že na Pražskom hrade zotrvá ďalších päť rokov stúpenec priateľských vzťahov s Moskvou a odporca sankcií, ktoré Západ vyhlásil proti Rusku po anexii Krymu a po vypuknutí ozbrojeného konfliktu na Ukrajine. Vládny denník Rossijskaja gazeta vysvetľuje čaro hrubiánského a cynického pragmatika, ktoré prevážilo nad súperovou chémiou, aj tým, že súčasný prezident lepšie vystihuje českú povahu a obavy občanov Česka zo straty identity.

Populárny denník Komsomoľskaja pravda pripomenul, že volebný súboj bol tesný a že prezidentov hlavný súper, „predstaviteľ liberálnej inteligencie“ Jiří Drahoš kritizoval Zemana za príliš vrelé vzťahy s Moskvou. Vzhľadom k prezidentovmu skeptickému prístupu k protiruskými sankciám, Európskej únii a NATO, sa voľby pre občanov Českej republiky stali referendom „o podpore nielen prvého muža, ale aj celého východného vektora jeho politiky,“ zdôraznil denník.

„Áno, Zemana označujú za proruského vodcu, ale objektívnejšie by bolo považovať ho za politického realistu. Česko nemá žiadne výhody zo sankčnej vojny proti Rusku,“ napísala Komsomolskaja pravda a predpovedala, že Babiš a Zeman budú aktívne pôsobiť vo vyšehradskej štvorke (V4; Česko , Slovensko, Poľsko, Maďarsko). Tá podľa denníka predstavuje „vnútornú opozíciu voči Bruselu, aj keď nie až takú radikálnu, aby napríklad dosiahla zrušenie protiruských sankcií“.

Vládny denník Rossijskaja gazeta pod titulkom Mágia proti chémii komentuje faktory Zemanovho víťazstva, napriek predpovediam z prieskumov a stávkových kancelárií. „Známy profesor chémie a autor množstva patentovaných vynálezov, inteligentný a predvídateľný Drahoš sa mal stať alternatívou voči grobianovi Zemanovi, ktorý sa nijako nedokáže vtesnať do konvencií. Voliči však zmýšľali inak,“ zdôraznil autor komentára. Výsledok volieb síce neukazuje, že by sa hralo „len na jednu bránku“, ale voliči sa „nesporne priklonili k súčasnému prezidentovi“.

111 debata chyba
Viac na túto tému: #Miloš Zeman #reakcie #české prezidentské voľby