Pri sýrskych náletoch na Idlib zahynulo údajne 33 civilistov

Pri náletoch sýrskej armády na západosyrský Idlib zahynulo v uplynulých 24 hodinách 33 civilistov. Oznámila to dnes exilová organizácia sýrskych ochrancov ľudských práv SOHR.

29.01.2018 13:06
Idlib, sýria, zbrane, bombardovanie Foto: ,
Vojenské zbrane na bližšie nešpecifikovanom mieste pri sýrskom idlibe.
debata (17)

Záchranári, ktorí v Idlib pôsobia, oznámili, že medzi zasiahnutými objektmi je nemocnica, ktorá je ťažko poškodená. V pondelok jedna nálož zasiahla trh so zeleninou v meste Sarákib a zabila tam 11 osôb. Informáciu záchranárov potvrdila SOHR. Podľa jej zdrojov, ktorí sú na mieste, je zasiahnutá nemocnica mimo prevádzky.

Sýrska vláda nemá nad provinciou Idlib kontrolu. Tento severozápadny región krajiny je v rukách opozície a radikálnych skupín. Armáda a jej spojenci v minulých týždňoch zintenzívnili boje o túto sýrsku oblasť.

Agentúra AP pripomenula, že správy o civilných obetiach v Idlibe prichádzajú v čase, keď v Soči začína mierová konferencia o Sýrii zvolaná Ruskom.

Príprava novej ústavy

Sýrska opozičná vyjednávacia komisia (HNC) tam ale svojich zástupcov neposlala rovnako ako väčšina kurdských skupín. HNC zastupuje hlavné opozičné skupiny.

Rusko tvrdí, že pozvalo 1 600 ľudí a že neprítomnosť niektorých opozičných zástupcov konferenciu neovplyvní. „To, že sa niektorí zástupcovia nezúčastnia, pravdepodobne konaniu kongresu nezabráni a vážnym spôsobom ho nepoškodí,“ povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Podľa agentúry AFP z pozvaných do Soči dorazí asi 350 osôb. Je medzi nimi aj splnomocnenec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura, ktorý organizuje sýrske rozhovory pod záštitou OSN. Agentúra Interfax oznámila, že de Mistura má stáť na čele novej ústavnej komisie, ktorá bude na kongrese zriadená. Jej úlohou bude pripraviť novú sýrsku ústavu.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #bombardovanie #Idlib #SOHR #vojna v Sýrii