Ukrajina vyskúšala vlastnú strelu s plochou dráhou letu

Ukrajina v utorok úspešne vyskúšala strelu s plochou dráhou letu vlastnej výroby, schopnú presne zasahovať pozemné a námorné ciele. Oznámil to šéf bezpečnostnej rady Oleksandr Turčynov. Dolet strely nespresnil, len uviedol, že zodpovedá medzinárodným záväzkom Ukrajiny.

30.01.2018 18:37
debata (39)

„Počas testov, ktoré boli úspešné, sa preverovali letové charakteristiky a fungovanie systémov strely,“ uviedol Turčynov. Nová zbraň je podľa neho výsledkom spolupráce kyjevskej konštrukčnej kancelárie Luč s ďalšími štátnymi aj súkromnými podnikmi na Ukrajine. V pláne sú strely nielen odpaľované zo zeme, ale aj z plavidiel a lietadiel.

Turčynov pripomenul, že na základe budapeštianskeho memoranda z roku 1994 bola ukrajinská armáda úplne odzbrojená a zostala bez jedinej strely s plochou dráhou letu. Teraz ich má znovu zaviesť do výzbroje ako „silný faktor odstrašenia agresora“.

Budapeštianske memorandum sľubuje záruky veľmocí ohľadom nedotknuteľnosti ukrajinských hraníc výmenou za jadrové odzbrojenie po rozpade Sovietskeho zväzu.

Ukrajina obviňuje Rusko, že proti nej vedie nevyhlásenú vojnu. Tá sa podľa Kyjeva prejavuje okupáciou Krymu a časti východoukrajinského Donbasu. Preto sa Kyjev rozhodol vynakladať päť percent hrubého domáceho produktu (HDP) na obranu a bezpečnosť. Moskva akékoľvek zapojenie do konfliktu Kyjeva s proruskými separatistami popiera. Konflikt si od jari 2014 vyžiadal viac ako 10-tisíc mŕtvych.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #armáda #test #Ukrajina