Brazílsky exprezident požiadal o zastavenie jeho zatknutia, súd to zamietol

Cieľom žiadosti bolo udržať politika na slobode, až kým nevyčerpá všetky možnosti odvolania.

31.01.2018 07:33
Luiz Inácio Lula da Silva Foto: ,
Bývalý brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva.
debata (1)

Brazílsky bývalý prezident Luiz Inácio Lula da Silva v utorok požiadal o zastavenie jeho zatknutia v prípade korupcie, súd mu to ale o niekoľko hodín zamietol. Exprezidentov právnik Cristiano Zanin podal žiadosť na vyššom súde v Brazílii s cieľom udržať politika na slobode, až kým nevyčerpá všetky možnosti odvolania. Sudca Humberto Martins jeho požiadavke ale nevyhovel tvrdiac, že jeho zatknutiu v súčasnosti nič bezprostredne nehrozí.

Luiza Inácia Lulu da Silvu z korupcie usvedčili v júli a minulý týždeň verdikt potvrdil aj odvolací súd. Traja sudcovia rozhodli, že porušil zákon prijatím úplatku a jeho pôvodný trest deväť a pol roka zvýšili na dvanásť rokov a jeden mesiac. Jeden zo sudcov navrhol, aby politika zatkli hneď, ako súd vysvetlí obhajobe detaily o verdikte. Tento proces zvyčajne trvá niekoľko mesiacov. Da Silva sa proti verdiktu môže ešte odvolať na Najvyššom federálnom súde. Da Silva bol prezidentom Brazílie v rokoch 2003–2010. Korupčný škandál súvisiaci so štátnou ropnou spoločnosťou Petrobras je najväčším v histórii krajiny, pričom sa dotkol desiatok politikov. Exprezident akékoľvek pochybenie v tejto veci odmieta a proces s ním označuje za zmanipulovaný.

Aj keby sa exprezident vyhol väzeniu, je pravdepodobné, že jeho usvedčenie z korupcie mu zabrániť kandidovať v nadchádzajúcich prezidentských voľbách, ktoré sa uskutočnia v októbri, pripomína agentúra AP.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Brazília #Luiz Inácio Lula da Silva