Afganistan a Pakistan zasiahlo silné zemetrasenie, zahynulo dievčatko

Silné zemetrasenie s magnitúdou 6,1 zasiahlo v stredu Pakistan a Afganistan, vrátane hlavných miest oboch krajín. O život prišlo malé pakistanské dievča a 15 ďalších Pakistancov utrpelo zranenia. Informovali o tom úrady.

31.01.2018 12:27
Pakistan zemetrasenie Foto: ,
Ľudia v Rawalpindi v Pakistane stoja pred svojimi obchodmi po tom, ako mestom otriaslo silné zemetrasenie.
debata

Najmenej traja ľudia utrpeli zranenia v Afganistane.

Americká geologická služba USGS hlásila, že epicentrum zemetrasenia sa nachádzalo v severovýchodnom Afganistane neďaleko pakistanskej hranice, približne 35 kilometrov južne od afganského mesta Džarm v oblasti pohoria Hindúkuš. Zemetrasenie sa vyskytlo v hĺbke 191,2 kilometra.

Otrasy cítili tiež obyvatelia afganskej metropoly Kábul a pakistanskej metropoly Islamabad, ako aj iných miest v oboch krajinách.

Televízne zábery zachytávali Pakistancov v Islamabade, ako v panike utekajú von z kancelárií a škôl, uviedla agentúra AP.

Jeden zamestnanec súkromnej firmy povedal, že zemetrasenie bolo také silné, že pri úniku z budovy radšej utekal ku schodisku a nepoužil výťah. Iný obyvateľ uviedol, že múry jeho domu sa pri zemetrasení chveli.

Najmenej jedno dievčatko zahynulo a osem ďalších ľudí utrpelo zranenia, keď sa zrútili strechy domov postavených z nepálených tehál v dedine Lasbela v pakistanskej provincii Balúčistán. Informoval o tom predstaviteľ miestnej vlády Izar Nazír Balúč. Dodal, že úrady sa stále snažia odhadnúť škody spôsobené zemetrasením v provincii.

Štyria žiaci utrpeli zranenia, keď študenti v panike unikali zo školskej budovy v severozápadnom pakistanskom meste Pešávar. Ani jeden žiak sa nachádza vo vážnom stave.

Triasol sa aj Kábul

Zemetrasenie bolo cítiť aj afganskom hlavnom meste Kábul. Podľa predstaviteľa najmenej traja ľudia utrpeli zranenia v severovýchodnej provincii Badachšán neďaleko hraníc s Pakistanom. Úrady ešte nemajú podrobnosti o tom, ako k zraneniam došlo. Otrasy tam však spôsobili pukliny na múroch veľkého počtu domov.

Predstavitelia provincie sa pokúšajú zhromaždiť viac detailov o odľahlých dedinách v okrese Džarm. Problémy so získaním podrobnejších informácií v okrese majú úrady preto, že je tam vo veľkých počtoch prítomné militantné hnutie Taliban.

Zemetrasenie bolo cítiť aj v indickom hlavnom meste Naí Dillí a v indickom regióne Kašmír. Zatiaľ odtiaľ neprišli správy o obetiach či škodách na budovách.

Zemetrasenie s magnitúdou 7,6 zabilo v roku 2005 v Pakistane a Kašmíre tisíce ľudí, pripomenula agentúra AP.

debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #zemetrasenie #Pakistan #obeť