Biely dom zverejní internú správu o vyšetrovaní volebnej kampane

FBI odmietol povedať, či vyhlásenie schválil riaditeľ Christopher Wray, ktorého do funkcie v júni navrhol Trump.

01.02.2018 06:17 , aktualizované: 19:10
debata (7)

Správu republikánskych kongresmanov o vyšetrovaní ruského vplyvu na prezidentské voľby zverejnia v piatok. Oznámil to zástupca Bieleho domu. Podľa neho sa očakáva, že správu zverejní výbor pre kontrolu činnosti tajných služieb Snemovne reprezentantov, ktorý už s jej zverejnením vyslovil súhlas.

Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) spochybnil nátlak republikánskych zákonodarcov na zverejnenie internej správy, ktorá sa týka vyšetrovania údajného ovplyvňovania prezidentských volieb zo strany Ruska. FBI vyjadril „vážne obavy“ o presnosť správy, z ktorej je zrejmá zaujatosť voči prezidentovi Trumpovi.

FBI odmietol povedať, či vyhlásenie schválil riaditeľ Christopher Wray, ktorého do funkcie v júni navrhol Trump. Úradníci ministerstva spravodlivosti uviedli, že uvoľnenie memoranda by mohlo ohroziť utajované informácie. Avšak neskôr podľa agentúry Reuters uviedol člen administratívy prezidenta Trumpa, že správa bude zverejnená vo štvrtok.

Interná správa tvrdí, že počas vyšetrovania údajného ruského ovplyvnenia prezidentských volieb v roku 2016 FBI a ministerstvo spravodlivosti zneužili svoje právomoci a sú zaujaté proti prezidentovi Donaldovi Trumpovi. Republikánska väčšina vo výbore na kontrolu činnosti tajných služieb americkej Snemovne reprezentantov materiál odporučila na zverejnenie. Predseda výboru Devin Nunes označil námietky FBI a ministerstva spravodlivosti voči zverejneniu správy za falošné.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #FBI