Procesy s Berlusconim odročili na obdobie po voľbách

V Taliansku sa začali tento týždeň dva nové procesy, v ktorých je bývalý predseda vlády Silvio Berlusconi obžalovaný z ovplyvňovania svedkov podplácaním. Obe súdne konania po začatí odročili na máj. V marci sa v krajine konajú parlamentné voľby.

01.02.2018 16:36
debata

V Siene sa začal korupčný proces s 81-ročným Berlusconim vo štvrtok, ale bez pojednávania hneď ďalšie konanie stanovili na 3. mája. Expremiér v tejto kauze čelí obvineniu, že mesačne platil 3-tisíc eur jednému pianistovi za nepravdivé výpovede v mimoriadne sledovanom procese okolo večierkov pred piatimi rokmi v Berlusconiho vile v severotalianskom Arcore. Prezývali ich bunga-bunga párty.

Ďalšie súdne konanie kvôli podplácaniu svedkov sa začalo už v pondelok pred milánskym súdom. V tomto prípade je Berlusconi obžalovaný spolu s dvoma desiatkami ďalších osôb, vrátane tanečníc a ďalších dievčat, podozrivých z krivých výpovedí za peniaze. Aj tento proces bol hneď po začatí odročený, a to na 7. mája.

Obvinenia expremiéra z podplácania svedkov nie sú ničím novým. Prokurátori sú presvedčení, že v procese, ktorý v poslednej inštancii skončil v roku 2015 oslobodzujúcim rozsudkom kvôli nedostatku dôkazov, Berlusconi svedkom zaplatil celkovo viac ako desať miliónov eur, aby zmenili svoje výpovede v jeho prospech.

Zakázali mu zastávať politické funkcie

Obžalovaný bol zo zneužitia funkcie predsedu vlády a zo sexu s vtedy neplnoletou prostitútkou, Maročankou Karimou Mahrúgovou zvanou Ruby, ktorá to poprela.

Šesť rokov po škandále sprevádzanom pôsobením na čele vlády sa vplyv mediálneho magnáta na talianskej politickej scéne opäť vracia. Stredopravá koalícia, ktorú vedie jeho strana Forza Italia, v súčasnosti vedie v prieskumoch verejnej mienky pred voľbami vypísanými na 4. marca.

V návrate na post premiéra však Berlusconimu bráni súdny zákaz vykonávať politické funkcie, platný do roku 2019. Proti tomu Berlusconi podal sťažnosť na Európskom súde pre ľudské práva, nie je však jasné, kedy verdikt v tejto veci padne.

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #súd #podplácanie #silvio berlusconi #ovplyvňovanie