Kim varuje USA a Južnú Kóreu pred usporiadaním manévrov

Severná Kórea pohrozila, že ak Spojené štáty a Južná Kórea uskutočnia po zimnej olympiáde odložené spoločné vojenské manévre, nebude sa tomu "nečinne prizerať". V liste adresovanom OSN to podľa agentúry Reuters uviedol severokórejský minister zahraničia.

02.02.2018 12:04
Kim Čong-un Foto: ,
Severokórejský líder Kim Čong-un.
debata (3)

KĽDR od konca minulého novembra netestovala žiadnu raketu, v januári po dvoch rokoch obnovila dialóg s Južnou Kóreou a oznámila, že sa zúčastní zimných olympijských hier v juhokórejskom Pjongčangu. Pchjongjang ale naďalej odmieta zastaviť svoje raketové a jadrové zbrojné programy.

Kým juhokórejská vláda víta zmiernenie napätia na Kórejskom polostrove, kritici varujú, že po skončení zimných olympijských a paralympijských hier sa KĽDR k zbrojným testom znovu vráti.

Americko-juhokórejské vojenské cvičenie jej pritom môže poskytnúť prvú zámienku. Severná Kórea tieto manévre opakovane označuje za nácvik invázie.

Nebudeme sa nečinne prizerať

Washington a Soul súhlasili s tým, že odložia svoje každoročné mohutné vojenské manévre a usporiadajú ich, až olympiáda a paraolympiáda v Južnej Kórei skončia.

Kedykoľvek USA a Južná Kórea vykonávali spoločné vojenské cvičenie, „zásadne tým ohrozili mier a bezpečnosť na Kórejskom polostrove a nedôvera medzi oboma kórejskými štátmi dosiahla vrchol“, napísal severokórejský minister zahraničia Ri Jong-ho v liste OSN. „Vyvinieme maximálne úsilie pre zlepšenie medzikórejských vzťahov v budúcnosti, ale nebudeme nečinne prizerať zlomyseľným mareniam našich snáh,“ dodal.

Kim posiela 550-člennú delegáciu

KĽDR na olympijské hry, ktoré sa v Južnej Kórei uskutočnia v termíne 9. až 25. februára, vysiela zhruba 550-člennú delegáciu. Tá by mala zahŕňať 230 roztlieska­vačiek, 140-členný orchester, 30-členné družstvo na predvádzanie taekwonda, ďalej 22 športovcov, vysokých činiteľov a novinárov.

Družstvo hokejistiek, ktoré už v Južnej Kórei trénuje, je prvým spoločným olympijským tímom oboch Kóreí v histórii. Zvyšných desať športovcov, medzi ktorými sú krasokorčuliarsky pár, dvaja rýchlokorčuliari na krátkej dráhe, traja pretekári v behu na lyžiach a traja v zjazdovom lyžovaní, do KĽDR pricestovali vo štvrtok.

Športovci a ďalší členovia delegácie do juhokórejského Kangnungu prileteli mimoriadnym priamym letom a neskôr sa presunuli do olympijskej dediny. Tam sa prítomným naskytol úplne výnimočný pohľad, keď nad dedinou a ďalšími olympijskými lokalitami zaviali severokórejské vlajky. Ich vyvesovanie inak juhokórejské úrady zakazujú na základe národného bezpečnostného zákona, napísala agentúra AP.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #KĽDR #Severná Kórea #Južná Kórea #vojenské cvičenie