Belgická prokuratúra žiada pre islamistu Abdeslama 20 rokov väzenia

Za prísnych bezpečnostných opatrení začal v Bruseli proces so Salahom Abdeslamom, jediným zachráneným podozrivým z teroristických útokov z novembra 2015 v Paríži.

05.02.2018 09:23 , aktualizované: 16:30
abdeslam, súd, proces, brusel Foto: ,
V Bruseli sa začal súd so Salahom Abdeslamom.
debata (23)

V belgickej metropole ale čelí iba obžalobe zo streľby na bruselských policajtov pri zatýkaní v marci 2016. Na začiatku dal obžalovaný prostredníctvom svojho advokáta najavo, že si neželá, aby fotoreportéri zhotovovali jeho snímky, a potom odmietol odpovedať na otázky. Prokurátorka žiada pre Abdeslama a pre jeho spoločníka 20 rokov odňatia slobody; pôvodne sa hovorilo o tom, že obžalovanému hrozí až 40 rokov väzenia.

„Ste Salah Abdeslam, narodený v Bruseli 15. septembra 1989?“ opýtala sa sudkyňa Marie-France Keutgenová. „Nechcem odpovedať na otázky,“ odpovedal obžalovaný, ktorý odmietol povstať s tým, že sa cíti unavený.

Bránil sa mlčky

„Obvinili ma, a tak tu som a zachovávam mlčanie, čo je moje právo. Moje mlčanie zo mňa nerobí ani zločinca, ani vinníka. Bránim sa mlčky, pretože by som chcel, aby sme sa spoliehali na vedecké a hmatateľné dôkazy, a nie na zdanie či na to, čo si myslí verejná mienka,“ vyhlásil Abdeslam na naliehanie sudkyne. Zdôraznil, že s moslimami sa zaobchádza najhoršie a sú súdení najhorším spôsobom, bez prezumpcie neviny, avšak nebojí sa, pretože verí v Alaha – a k tomu už nemá čo dodať.

V Bruseli platia prísne bezpečnostné opatrenia.

Abdeslama nadránom previezla elitná jednotka z väzenia Fleury-Mérogis v parížskej oblasti do justičného paláca v Bruseli, uviedla agentúra AFP. Bruselský súd je považovaný za predohru procesu, ktorý obžalovaného čaká vo Francúzsku za parížske atentáty. Sprevádzalo ho však aj veľké očakávania, či niekdajší páchateľ drobných deliktov, ktorý sa nakoniec stal „verejným nepriateľom číslo 1“, na súde preruší svoje mlčanie, ktoré zachovával pri výsluchoch.

Sklamaní, ale nie prekvapenie boli z Abdeslamovho mlčania pozostalí po obetiach atentáte. „Nikdy som si osobne nemyslel, že by bol ochotný spolupracovať s belgickou justíciou, keď nespolupracuje s justíciou francúzskou,“ vyhlásil Philippe Duperron, ktorého syn Thomas prišiel o život pri krviprelievania v parížskej koncertnej sieni Bataclan. „Neodpovedal inak ako provokatívne,“ usúdil.

V Bruseli sa začal súd so Salahom Abdeslamom.
V Bruseli sa začal súd so Salahom Abdeslamom.
+2V Bruseli sa začal súd so Salahom Abdeslamom.

Abdeslamov spoluobžalovaný Sofien Ayari, naopak, na otázky sudkyne odpovedal, keď jej napr. popísal, ako sa z Tuniska, odkiaľ pochádza, dostal do Sýrie, kde sa pridal k džihádistickej organizácii Islamský štát a rok strávil v meste Rakka. Do Európy pricestoval zo Sýrie cez grécky ostrov Leros, odkiaľ sa dostal do Nemecka, kde ho Abdeslam vyzdvihol 3. októbra 2015.

Bez fotografií, prosím

Ayari prišiel do Európy v spoločnosti Ahmada Alkhada a Osamu Krayema, jedného z hlavných podozrivých z atentátov z 22. marca 2016 v Bruseli.

Na začiatku predsedajúci sudca podľa agentúry AFP uviedol, že si obžalovaný prostredníctvom svojho advokáta nepraje, aby fotoreportéri zhotovovali jeho snímky.

Abdeslama nadránom previezla elitná jednotka z väzenia Fleury-Mérogis v parížskej oblasti do justičného paláca v Bruseli, kam dorazil o štyri hodiny neskôr, uviedla agentúra AFP.

Bruselský súd je považovaný len za predohru súdneho procesu, ktorý obžalovaného čaká vo Francúzsku za parížske atentáty. Sprevádzajú ho však aj veľké očakávania, či drobný delikvent, ktorý sa stal „verejným nepriateľom č. 1“, na súde preruší svoje mlčanie, aké zachovával pri výsluchoch.

Teror v Paríži

Dvadsaťosemročný Francúz marockého pôvodu sa podľa vyšetrovateľov podieľal na teroristických útokoch v Paríži z 13. novembra 2015, pri ktorých zahynulo 130 ľudí. Na rozdiel od svojho brata i ďalších členov teroristickej bunky pri atentáte nebol zabitý ani nespáchal samovraždu, ale odišiel z Paríža do Bruselu. Niekoľko mesiacov sa potom úspešne skrýval.

Belgickí policajti ho nakoniec našli v jednom z domov v bruselskej časti Forest. Pri razii 15. marca 2016 Abdeslam a ďalší islamista Sofiane Ayara troch policajtov postrelili a dokázali uniknúť. Tretí radikál Mohamed Belkaid, ktorý sa s nimi skrýval, pri incidente zahynul.

Abdeslama sa nakoniec podarilo o pár dní neskôr zadržať v bruselskej štvrti Molenbeek. Štyri dni po jeho zatknutí zaútočili teroristi na letisku a v metre v Bruseli. Atentát si vyžiadal 32 mŕtvych.

Dlhý proces?

Na súde sa majú Abdeslam s Ayarim zodpovedať z pokusu o vraždu policajtov a nedovoleného ozbrojovania, oboje „v súvislosti s terorizmom“. Abdeslama vydalo Belgicko predvlani kvôli teroristickým útokom v Paríži do Francúzska. K procesu má byť denne prevážaný z väznice v severofrancúzskom Vendin-le-Vieil do bruselského justičného paláca.

Odklad začiatku procesu, ktorý bol pôvodne naplánovaný na december, si vyžiadal nový Abdeslamov obhajca Sven Mary, aby sa zoznámil so spisom. Mary už Abdeslama zastupoval, vlani v októbri ale od jeho obhajoby upustil, pretože Francúz odmietal komunikovať. Proces je zatiaľ naplánovaný do piatku. Podľa niektorých belgických médií by však po dnešnom začiatku mohli nasledovať ďalšie prieťahy.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Brusel #súd #Paríž #útoky v Paríži #Salah Abdeslam