Japonsko protestuje proti spoločnej kórejskej vlajke. Problémom je malá bodka

Japonská vláda predložila Južnej Kórei protest proti "neprijateľnému" používaniu spoločnej kórejskej olympijskej vlajky, na ktorej sú vyobrazené sporné ostrovy.

05.02.2018 11:03
Zimná olympiáda, Kórea, vlajka Foto:
Športovci z oboch krajín rozdeleného Kórejského polostrova so spoločnou vlajkou v Sydney. Fotografia pochádza z roku 2000.
debata (4)

Severná a Južná Kórea sa začiatkom tohto roka dohodli, že ich výpravy budú na začatí zimných olympijských hier v juhokórejskom Pchjongčchangu 9. februára kráčať spoločne pod jednou vlajkou, na ktorej je svetlo modro vyobrazený Kórejský polostrov. Obe krajiny tiež postavia spoločný ženský hokejový tím.

Na vlajke je však okrem Kórejského polostrova viditeľná tiež modrá bodka znázorňujúca skupinu ostrovčekov v Japonskom mori, ktoré si nárokujú aj Južná Kórea, aj Japonsko. Kórejci nazývajú tieto neobývané skaliská Tokto, Japonci im hovoria Takeshima.

„Vlajka je neprijateľná vzhľadom k nášmu stanovisku o našej zvrchovanosti nad ostrovmi Takeshima,“ povedal novinárom hovorca japonskej vlády Jošihide Suga. „Predložili sme diplomatickými kanálmi protest Južnej Kórei, v ktorom zdôrazňujeme naše stanovisko,“ dodal s tým, že problém, ktorý sa objavil len pár dní pred začiatkom olympiády, je „nesmierne poľutovaniahodný“.

Kontroverznou vlajkou už povzbudzovali diváci spoločný kórejský tím hokejistiek v nedeľňajšom prípravnom zápase so Švédskom.

Juhokórejčania majú od roku 1954 na súostroví Takeshima / Tokto pohraničné stráže. V roku 1997 uzavreli Južná Kórea a Japonsko dohodu o rybolove, ktorá rybárom z oboch krajín umožňuje pri ostrovoch voľne loviť. Okolo ostrovov sú významné loviská rýb a predpokladá sa, že sú tam aj bohaté náleziská nerastov.

Japonsko pred mesiacom otvorilo v Tokiu múzeum, ktoré je venované súostroviu Takeshima / Tokto, čo okamžite vyvolalo protesty zo strany Južnej Kórey. Súčasťou expozície múzea, ktoré spravuje japonská vláda, sú aj dokumenty a fotografie obhajujúce japonské nároky na iné ostrovčeky, o ktoré sa Japonsko prie zase s Čínou.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #Severná Kórea #vlajka #Južná Kórea