‘Erdogan je vrah,’ kričali Kurdi pri Vatikáne počas jeho audiencie u pápeža

Pápež František vo Vatikáne prijal tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, ktorý je prvou hlavou Turecka na oficiálnej návšteve Vatikánu od roku 1959.

05.02.2018 11:37 , aktualizované: 17:43
POPE-TURKEY/ Foto: ,
Pápež František a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan si vymieňajú darčeky počas súkromnej audiencie vo Vatikáne.
debata (3)

Stretnutie trvalo takmer hodinu, čo agentúra DPA označila za neobvykle dlhú audienciu.

Na veľkej časti územia Ríma platí od nedele do pondelka večera zákaz demonštrácií a protestných zhromaždení. V súvislosti s tým v tejto časti mesta hliadkuje asi 3 500 policajtov. Informoval spravodajský web magazínu Le Point.

Napriek tomu počas Erdoganovej návštevy v Ríme demonštrovali skupiny Kurdov kvôli tureckej intervencii na severe Sýrie. Pri stretoch s políciou najmenej jeden človek utrpel zranenia a jedného zadržali.

Demonštranti sa stretli okrem iného v parku neďaleko hranice Vatikánu. Niesli transparenty s nápisom „Ruky preč od Kurdistanu“ a kričali „Erdogan je vrah“. Protestovali tak proti vojenskej operácii Ankary na severe Sýrie, ktorá začala minulý mesiac s cieľom zničiť tamojšie kurdské milície, ktoré turecká vláda považuje za hrozbu pri svojom pohraničí obývanom takisto Kurdmi.

Jeruzalem: Treba zachovať status quo

Podľa vyhlásenia Vatikánu František a Erdogan hovorili o situácii na Blízkom východe „s konkrétnym odkazom na štatút Jeruzalema a so zdôraznením potreby presadzovať mier a stabilitu v regióne prostredníctvom dialógu a rokovaní o dodržiavaní ľudských práv a medzinárodného práva“.

Erdogan v rozhovore s talianskym denníkom La Stampa v nedeľu povedal, že s pápežom už telefonicky hovoril o problematike Jeruzalema a že obaja vyjadrili názor, že by v otázke jeho uznania mal zachovať doterajší status quo.

Turecký prezident, podobne ako mnoho moslimských aj západných vodcov, vlani v decembri odsúdil uznanie Jeruzalema za hlavné mesto Izraela americkým prezidentom Donaldom Trumpom. Aj pápež sa vtedy vyjadril kriticky. Jeruzalem je najpálčivejším bodom izraelsko-palestínskeho konfliktu, pretože ho obe strany chcú za svoje hlavné mesto. V decembri František zdôraznil, že Jeruzalem je posvätný pre kresťanov, židov i moslimov a že sa modlí, aby vo svete zamorenom mnohými konfliktami nevznikol ešte ďalší.

Vatikán sa vo svojom komuniké nezaoberal medzinárodnou kritikou situácie ohľadne ľudských práv v Turecku, v ktorom zatkli a prepustili z práce desaťtisíce tureckých občanov po neúspešnom prevrate z roku 2016.

Zhodli sa: Islam nie je terorizmus

Erdogan a František sa tiež zhodli na potrebe vyhýbať sa „provokatívnym vyhláseniam, ktoré spájajú islam s terorizmom“.

Pápež s Erdoganom si tiež vymenili darčeky. Turecký prezident dal hlave katolíckej cirkvi sadu keramiky vyrábanú starodávnou technikou z čias osmanskej ríše. Pápež dal Erdoganovi okrem iného výtlačok svojej druhej encykliky.

Erdogana potom prijal taliansky prezident Sergio Mattarello, s ktorým si dal slávnostný neskorý obed. Na programe mal turecký hosť tiež schôdzku s premiérom Paolom Gentilonim.

Pápež František a Erdogan sa naposledy stretli v novembri 2014 počas trojdňovej návštevy pápeža v Turecku. Pápež vtedy odsúdil extrémizmus, vyzval k porozumeniu medzi náboženstvami a k ​​pomoci Turecku sa zvládaním problému sýrskych utečencov, ktorých sú v Turecku cez tri milióny. Svätá stolica informoval, že Erdogan a František tiež dnes hovorili o množstve utečencov prijatých v Turecku a o problémoch, ktoré sú s ich sústredením na tureckom území spojené.

Erdogan je po 59 rokoch prvým tureckým prezidentom na návšteve vo Vatikáne.

V článku pre nedeľné vydanie denníka La Stampa Erdogan vylúčil, že by existovala iná možnosť ako plné členstvo Turecka v EÚ. Zmietol tým zo stola nedávny návrh Francúzska, aby Turecku bolo zo strany EÚ ponúknuté len partnerstvo.

„Želáme si úplné prijatie do EÚ,“ napísal Erdogan, ktorý súčasne pripomenul kľúčovú rolu Turecka pri zastavení prúdu migrantov smerujúcich z Blízkeho východu do Európy.

V článku Erdogan nevylúčil ani spoločnú taliansko-tureckú" operáciu v Líbyi.

Počas návštevy v Ríme Erdogan nemá naplánované žiadne stretnutie s novinármi. Začiatkom januára sa turecký prezident stal terčom ostrej kritiky za svoj výpad voči francúzskemu novinárovi, ktorý sa ho počas návštevy Paríža pýtal na zbrane, ktoré Turecko v roku 2014 údajne dodalo džihádistickej organizácii Islamský štát (IS).

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Vatikán #návšteva #Rím #Recep Tayyip Erdogan