Rusko podľa Vilniusu rozmiestnilo v Kaliningradskej oblasti ďalšie rakety Iskander

Rusko dopravilo do Kaliningradskej oblasti ďalšie mobilné balistické rakety Iskander, ktoré tam budú umiestnené natrvalo. Pri návšteve jednotky NATO v litovskom meste Rukla severozápadne od Vilniusu to vyhlásila litovská prezidentka Dalia Grybauskaitéová.

05.02.2018 20:43
debata (388)

Rakety v ruskej enkláve medzi Poľskom a Litvou sú podľa prezidentky „hrozbou pre polovicu európskych štátov“. Vysoký ruský predstaviteľ informáciu o nových raketách v Kaliningradskej oblasti potvrdil.

Prvé rakety Iskander, ktoré majú dolet 500 kilometrov a podľa západných expertov sú vysoko presné, rozmiestnila ruská armáda v Kaliningradskej oblasti už koncom roka 2016. Pôvodne sa očakávalo, že rakety, ktoré môžu niesť jadrové aj konvenčné hlavice, sú v oblasti len dočasne počas veľkého vojenského cvičenia Zapad 2017.

„Rakety Iskander práve v tejto chvíli inštalujú v Kaliningrade na trvalé umiestnenie,“ povedala Grybauskaitéová. „Ohrozujú nielen Litvu, ale aj polovicu európskych štátov,“ dodala.

Rozmiestnenie rakiet v rozhovore potvrdil šéf branného výboru ruskej Štátnej dumy Vladimir Šamanov. Povedal, že ide o reakciu na posilňovanie jednotiek Severoatlantickej aliancie bezprostredne pri ruských hraniciach. NATO sa v roku 2016 v reakcii na agresívne akcie Moskvy voči Ukrajine rozhodlo vyslať do Poľska, Pobaltia, Rumunska a Bulharska celkom štyri zástavy a taktiež americkú obrnenou brigádu.

388 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Rakety #Litva #Kaliningrad