Poľská opozícia o prezidentovi Dudovi: Umýva si ruky ako Pilát

Rozhodnutie poľského prezidenta Andrzeja Dudu, že podpíše novelu zákona o Ústave pamäti národa (IPN) a následne ju pošle na posúdenie Ústavnému súdu, vyvolalo v Poľsku rozdielne reakcie. O najnovšom vývoji v kauze medzičasom napísal aj izraelský denník Haarec, podľa ktorého Dudovo vyhlásenie k novele zákona o IPN bolo "vyvážené, citlivé a poľský prezident zdôraznil zložitosť tejto témy".

06.02.2018 14:13
duda Foto: ,
Poľský prezident Andrzej Duda.
debata (2)

Predkladateľ novely zákona o IPN, námestník ministra spravodlivosti Patryk Jaki, prostredníctvom svojho konta na sociálnej sieti Twitter ďakoval Dudovi za jeho rozhodnutie i ocenenie novely ako takej. Posunutie novely zákona na Ústavný súd podľa Jakiho „poskytne čas na dialóg s partnermi“.

Podpredsedníčka poľského Sejmu Beata Mazureková konštatovala, že Duda nemal námietky proti novele zákona. Fakt, že prezident nechá podpísaný zákon posúdiť Ústavnému súdu, považuje Mazureková za snahu vyhovieť Izraelu a rozptýliť všetky pochybnosti ohľadom ústavnosti novely.

Za správne označil obe prezidentove rozhodnutia aj predseda Sejmu Marek Kuchciňski.

Duda koná pod taktovkou vládnucej strany Právo a spravodlivost

Viacerí kritici Dudovi vyčítajú, že koná pod taktovkou vládnucej strany Právo a spravodlivost (PiS) a jej predsedu Lecha Kaczyňského.

Politik opozičnej Občianskej platformy (OP) Marcin Kierwiňski označil Dudovo rozhodnutie obrátiť sa na Ústavný súd za dôkaz jeho zbabelosti. „Podpíše, ale uteká od zodpovednosti, tú prenechá Ústavnému súdu,“ napísal Kierwiňski. Jeho stranícka kolegyňa Agnieszka Pomaská v súvislosti so situáciou v poľskom súdnictve konštatovala: „Aký ústavný súd? V Poľsku neexistuje žiadny Ústavný súd, ktorý by mohol posúdiť súlad zákona s ústavou. Prezident Duda nám tento stav (opäť) pripomenul“.

Robert Tyszkiewicz z OP vo svojom tweete napísal, že Dudovo rozhodnutie „nie je šalamúnskym riešením, ale Pilátovým umývaním si rúk. Je to len únik od zodpovednosti a snaha získať čas“. Dodal, že budúcnosť poľsko-izraelského dialógu je v rukách predsedníčky Ústavného súdu Julie Przylebskej.

Podľa ľavicovej političky Barbary Nowackej Duda podpísal „škodlivú a nemúdru novelu zákona o IPN“. „Kŕmiac démonov antisemitizmu položil obraz Poľska na oltár straníckych záujmov,“ napísala Nowacka. Uviedla tiež, že v Poľsku si už všetci zvykli na nedostatok politickej odvahy a oportunizmus. „Žiaľ, znova si (Duda) za vysokú cenu kupuje podporu od Kaczyňského“.

Líder parlamentného hnutia Kukiz'15, politik a hudobník Pawel Kukiz, považuje Dudovo rozhodnutie za dobré, lebo sa ním preruší „špirála vzájomných nevraživostí“.

Novela zákona o IPN spôsobila nielen diplomatickú roztržku medzi Poľskom a Izraelom, ale prehĺbila aj rozkol v poľskej spoločnosti. Pred prezidentským palácom vo Varšave sa v pondelok večer konali dve demonštrácie. Kým prívrženci Národného centra ju obhajovali, aktivisti hnutia Obyvatelia RP demonštrovali nielen proti novele, aj proti antisemitizmu a nacionalizmu v Poľsku.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #holokaust #reakcie #novela zákona #Andrzej Duda #IPN