Trump sa zmieri s vládou bez peňazí, ak nebude dohoda o migrantoch

Americký prezident by privítal platobnú neschopnosť vlády, ak by sa Kongres nedohodol na imigračnej reforme, ktorá "zabráni prenikaniu zločincov do zeme". Donald Trump to vyhlásil na porade v Bielom dome.

06.02.2018 23:06
debata

Trumpov kabinet sa v noci na piatok môže ocitnúť bez prostriedkov, ak sa kongresmani nedohodnú na ďalšom provizórnom financovaní vládnych úradov. Demokrati, ktorých hlasy republikánska väčšina potrebuje, si však kladú podmienky.

„Ak nezmeníme zákon, ak sa nezbavíme legislatívnych medzier, ktoré tým zločincom umožňujú prenikať do našej krajiny a ďalej vraždiť … ak to nezmeníme, nech je vláda bez peňazí,“ vyhlásil prezident. O vládnych výdavkoch sa malo pôvodne rozhodnúť vlani v októbri, keď začal nový finančný rok.

Kvôli sporom medzi poslancami oboch parlamentných strán však opakovane schválili len provizórium – platnosť toho zatiaľ posledného vyprší v noci na piatok.

Demokrati a republikáni sa teraz horúčkovito snažia vyrokovať ďalšiu dohodu, ktorá by mala zabezpečiť chod vládnych úradov aspoň do 23. marca. Poslanci z Demokratickej strany si kladú podmienku, že republikáni predĺžia platnosť programu DACA, ktorý chráni prisťahovalcov bez práva na pobyt, ktorí pricestovali do USA ako deti. Biely dom zasa trvá na tom, že akákoľvek dohoda o ochrane migrantov musí obsahovať aj záväzok financovania múru na hraniciach s Mexikom.

V hre sú podľa amerických komentátorov aj kľúčové federálne rozpočtové priority, najmä peniaze pre Pentagon, financovanie boja s šírením drog alebo prostriedky na likvidáciu následkov živelných pohrôm. Ani o týchto otázkach medzi parlamentnými stranami nepanuje v hlboko politicky rozdelenom Kongrese zhoda.

Podľa utorkového vyhlásenia ministra obrany Jima Mattisa neustále provizóriá vo financovaní armády znižujú jej bojaschopnosť a brzdia modernizáciu výzbroje. Podľa republikánov by súčasťou dohody o financovaní vlády mohla byť dohoda, že aspoň Pentagon dostane peniaze na celý budúci rok. „Nemôžeme vyhrávať zajtrajšie vojny s včerajšími zbraňami,“ povedal Mattis kongresmanom.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #provizórium #financovanie #migrácia #DACA #múr na hranici USA-Mexiko