Merkelová po uzatvorení dohody: Dlhá cesta, ale oplatilo sa

Ku koaličnej zmluve viedla dlhá cesta, ale oplatilo sa ju podstúpiť, je presvedčená nemecká kancelárka Angela Merkelová (CDU).

07.02.2018 10:07 , aktualizované: 15:36
Merkelová, Seehofer, Schulz Foto:
Šéfka CDU a nemecká kancelárka Angela Merkelová, predseda CSU Horst Seehofer a líder sociálnych demokratov Martin Schulz.
debata (16)

Povedala to na tlačovej konferencii v Berlíne po tom, čo vyjednávači konzervatívny únie CDU/CSU a sociálnej demokracie (SPD) text uzatvorenej dohody parafovali. Šéf SPD Martin Schulz vyjadril presvedčenie, že koaličná zmluva nesie výrazný sociálnodemokra­tický rukopis.

Občania spolkovej republiky mali podľa Merkelovej v uplynulých týždňoch oprávnené požiadavky na politikov: „Po prvé, vytvorte konečne vládu, a to stabilnú vládu. A po druhé, myslite vo vašich rozhovoroch na skutočné záujmy ľudí,“ uviedla dlhoročná šéfka nemeckého kabinetu. Verí, že dohoda strán veľkej koalície spĺňa obe očakávania.

„Bol som veľmi spokojný s výsledkami sondovacích rozhovorov a som aj s výsledkom dnešným,“ povedal zase predseda CSU Horst Seehofer.

„Sme radi, že sa podarilo dosiahnuť kompromisy, ktoré boli ťažké pre konzervatívnu úniu,“ poznamenal potom Schulz. „Stavím sa, že presvedčíme členov o tom, že sme vyjednali dobrú koaličnú zmluvu,“ povedal tiež s výhľadom na vnútrostranícke referendum SPD, ktoré rozhodne o tom, či koalícia vznikne, alebo nie. Rada straníkov má zatiaľ voči veľkej koalícii výhrady.

Predseda SPD tiež vyjadril presvedčenie, že Nemecko sa počas novej vlády vráti k vedúcej a aktívnej úlohe v Európskej únii. Podľa Merkelovej veľká koalícia môže zlepšiť životy ľudí tým, že presadí rozsiahle opatrenia v školstve, opatrovateľstve, v oblasti digitalizácie alebo na pracovnom trhu.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #SPD #CDU/CSU