Z možného nástupcu Merkelovej hlavný porazený. Maiziere končí, vnútro dostala SPD

Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziere, ktorý previedol svoju krajinu cez migračnú krízu a rozličné teroristické hrozby, v stredu potvrdil, že plánuje odísť z vlády po tom, ako jeho konzervatívna strana CDU uzatvorila novú koaličnú dohodu so sociálnymi demokratmi (SPD).

07.02.2018 16:52
Thomas de Maiziere Foto:
Odchádzajúci nemecký minister vnútra Thomas de Maiziere.
debata (2)

De Maiziere, o ktorom sa kedysi hovorilo ako o možnom nástupcovi kancelárky Angely Merkelovej, napokon skončil v politickom súťažení ako hlavný porazený v súvislosti s novou vládou, informuje agentúra DPA. Všeobecne sa predpokladá, že novým šéfom rezortu vnútra sa stane Horst Seehofer z bavorskej strany CSU.

V Nemecku bude opäť vládnuť tzv. veľká koalícia konzervatívneho bloku CDU/CSU a sociálnych demokratov. Dohodli sa na tom v stredu v Berlíne po takmer 24 hodinách vyjednávači zúčastnených strán.

V kompetencii Kresťanskosociálnej únie Bavorska (CSU) bude podľa agentúry Reuters ministerstvo vnútra, ktoré má riadiť šéf strany Horst Seehofer, ako aj rezorty dopravy a rozvojovej pomoci. Kresťanskodemo­kratická únia Nemecka (CDU) na čele s kancelárkou Angelou Merkelovou dostala ministerstvá obrany a hospodárstva.

Voľby z 24. septembra priniesli stranám CDU/CSU aj SPD najhorší výsledok od roku 1949. Sociálni demokrati pôvodne avizovali odchod do opozície. O opätovnej vládnej spolupráci začala trojica strán rokovať po tom, ako Merkelovej nevyšiel prvý pokus o vytvorenie koalície so zelenými a liberálmi.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Thomas de Maiziere