Juhokórejský prezident sa stretol s Kimovou sestrou a formálnym lídrom KĽDR, podali si ruky

Sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una a formálna hlava KĽDR, ktorou je predseda tamojšieho parlamentu, si v juhokórejskom Pjongčangu podali ruky s prezidentom Južnej Kórey Mun Če-inom. Stalo sa tak na začiatku zimných olympijských hier.

09.02.2018 08:37 , aktualizované: 22:06
Kórea, prezident, sestra, Kim čong-un Foto:
Juhokórejský prezident Mun Če-in si podáva ruky so sestrou Kim čong-una.
debata (47)

Sestra autoritárskeho vodcu KĽDR Kim Jo-Čong sa stala prvou z vládnuceho klanu zo Severnej Kórey, kto zavítala na územie svojho južného suseda od vojny na Kórejskom polostrove. Od tejto vojny (1950–1953) obe krajiny ešte neuzavreli mierovú dohodu a sú tak technicky stále vo vojnovom stave.

Kimova sestra, ktorá je členkou najvyššieho orgánu vládnucej strany, si potriasla rukou s juhokórejským prezidentom pri otváracom ceremoniáli. Predseda severokórejského parlamentu Kim Jong-nam, ktorý je formálnou hlavou KĽDR, si podal ruku s prezidentom Mun Če-inom už pri recepcii pred ceremoniálom. Pred vstupom do salónika si urobil tiež spoločnú fotografiu s prezidentom a jeho manželkou.

Kimova sestra Kim Jo-Čong. Foto: SITA/AP
Kim Jo-Čong Kimova sestra Kim Jo-Čong.

Kým predstavitelia Severnej Kórey si ruky s juhokórejským prezidentom podali, americký viceprezident Mike Pence sa zatiaľ priamemu stretnutia so zástupcami KĽDR vyhýba. Na recepciu pred ceremoniálom prišiel neskôr a len zbežne pozdravil zúčastnených, bez toho, aby sa posadil ku stolu.

Starosti pre protokol

Podľa Pencea chce autoritárske vedenie KĽDR účasť na olympiáde využiť na vlastnú propagandu, a nie na začatie dialógu, ako optimisticky dúfa Soul. Pence tiež v Južnej Kórei zopakoval pevný postoj USA v sankciách Západu voči KĽDR kvôli jej jadrovému programu.

Stretnutie predstaviteľov USA, KĽDR a Japonska robilo už dlho vopred veľké starosti vedeniu diplomatického protokolu. Podľa neho majú na otváracom ceremoniáli OH stáť alebo sedieť na najvýznamnejších miestach vždy šéf hosťujúcej krajiny a predseda Medzinárodného olympijského výboru a okolo nich majú byť hlavy štátov krajín zúčastňujúcich sa na olympiáde a ďalší VIP hostia.

Lenže medzi niektorými z nich panuje napätie – najmä medzi USA a Severnou Kóreou, ktorých lídri sa vlani dokonca vyhrážali jadrovou vojnou.

KĽDR vyslala na olympiádu zhruba 550-člennú delegáciu. Tá zahŕňa 140 členov umeleckého súboru, 230 roztlieska­vačiek, 30-členné družstvo na predvádzanie taekwonda, 22 športovcov, vysokých činiteľov a novinárov.

Šéf OSN Guterres vyzval predstaviteľa KĽDR na denuklearizáciu

Generálny tajomník OSN António Guterres absolvoval v piatok večer krátky rozhovor s 90-ročným vedúcim severokórejskej delegácie na zimných olympijských hrách a formálnou hlavou KĽDR, Kim Jong-namom. Guterres pri tejto príležitosti „znovu vyjadril očakávanie a nádej, že všetky strany konfliktu využijú dialóg na dosiahnutie denuklearizácie Kórejského polostrova“.

Hovorca OSN Farhan Haq povedal novinárom v sídle OSN v New Yorku, že Guterres sedel v piatok na večeri blízko 90-ročného Kim Jong-nama a neďaleko seba sedeli aj počas otváracieho ceremoniálu Zimných olympijských hier 2018 v juhokó­rejskom Pjongčangu.

Hovorca dodal, že generálny tajomník OSN sa nachádzal „v rovnakom spoločnom priestore“ i s množstvom ďalších predstaviteľov Severnej Kórey, vrátane mladšej sestry severokórejského vodcu Kim Čong-una, Kim Jo-džong. „Ale vôbec sa s ňou nedostal do osobného kontaktu,“ dodal Haq, ktorého citovala tlačová agentúra AP.

Falošného Kima a Trumpa odviedli

Dvojníci amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokórejského vodcu Kim Čong-una vzbudili značný rozruch počas otváracieho ceremoniálu olympijských hier v Pjongčchangu. Keď sa spolu objavili na tribúne, rýchlo zasiahla bezpečnostná služba a odviedla ich preč. Aj v zákulisí si však nesúrodú dvojicu mnoho návštevníkov s pobavením fotilo a nakrúcalo.

„My spolu vychádzame skvele,“ povedal Kimov dvojník. Obaja skutoční štátnici si pritom cez médiá často vymieňajú urážky.

„Chceli sme tu všetkých prekvapiť a priniesť svetu mier. A oni nás vyženú zo štadióna, to je naozaj nefér,“ dodal muž prezlečený za severokórejského diktátora. „Rád by som vedel, či takto budú zaobchádzať aj s mojou sestrou?“ dodal.

47 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Olympijské hry