Turecké bombardovanie Afrínu si vyžiadalo deväť životov

Pri tureckých náletoch na ciele kurdských milícií v severosýrskej oblasti Afrín prišlo o život sedem ozbrojencov a dvaja civilisti. Išlo o prvé turecké bombardovanie regiónu od prerušenia náletov po tom, čo bolo cez víkend nad Sýriou zostrelené ruské lietadlo. S odkazom na piatkové oznámenie tureckej armády a Sýrskej organizácie pre ľudské práva (SOHR) o tom informovala agentúra Reuters.

09.02.2018 10:06 , aktualizované: 11:50
debata (27)

Turecko začalo operáciu na severe Sýrie s cieľom vytlačiť z regiónu Sýrie kurdskú milíciu YPG 20. januára. Ankara tvrdí, že tieto milície sú napojené na kurdských separatistov v Turecku, označuje ich za teroristov a chce ich z tejto pohraničnej oblasti vyhnať.

Milície YPG však pôsobia v rámci arabsko-kurdskej koalície SDF, ktorá sa s podporou medzinárodnej leteckej koalície na čele s USA významne podieľala na boji proti Islamskému štátu (IS).

Turecké lietadlá zasiahli 19 cieľov YPG, vrátane skladov zbraní a skrýš, uviedla vo vyhlásení turecká armáda, bez spresnenia dátumu. Štátna tlačová agentúra Anadolu však napísala, že nálety začali o polnoci. Pri operácii podľa SOHR prišlo o život sedem bojovníkov YPG a dvaja civilisti.

Ankara prerušila bombardovanie Afrínu 3. februára po tom, čo bolo v severozápadnej sýrskej provincii Idlib zostrelené ruské lietadlo. Moskva medzitým pracovala na zlepšení svojich obranných systémov, uviedol turecký denník Hurriyet.

Vo štvrtok sa turecký prezident Recep Tayyip Erdogan podľa Kremľa dohovoril so svojim ruským náprotivkom Vladimirom Putinom na zlepšení koordinácie vojenských manévrov v Sýrii.

Milície YPG a jej spojenci v priebehu sýrskej občianskej vojny, ktorá začala v roku 2011, založili na severe Sýrie tri autonómne kantóny. Po spolupráci s USA v boji proti IS sa región kontrolovaný Kurdmi ešte rozšíril.

Washington, rovnako ako Damask, však podľa agentúry Reuters nesúhlasí s kurdskými plánmi na autonómiu. Ankara vníma kurdských ozbrojencov na svojej hranici ako bezpečnostnú hrozbu a ich podporu zo strany USA odsudzuje.

Turecké ozbrojené sily a spojenecká Slobodná sýrska armáda (FSA) spustili ofenzívu proti Kurdom v enkláve Afrín na severe Sýrie 20. januára. Ankara nazvala túto operáciu Olivová ratolesť a v sedem rokov zúriacej sýrskej občianskej vojne ňou otvorila nový front.

Afrín kontrolujú kurdské milície, známe ako Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG), ktoré sú však zároveň spojencami USA v boji proti teroristickej organizácii Islamský štát (IS). Ankara označuje YPG za teroristickú organizáciu napojenú na zakázanú Stranu kurdských pracujúcich (PKK) v Turecku, ktorá tam bojuje za väčšiu autonómiu.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Turecko #Kurdi #IS #Idlib #Afrín