Schulz otočil, nestane sa nemeckým ministrom zahraničia

Končiaci šéf nemeckej sociálnej demokracie (SPD) Martin Schulz sa nestane novým ministrom zahraničia spolkovej republiky.

09.02.2018 14:39 , aktualizované: 18:21
Martin Schulz, SPD, politik, voľby, Nemecko Foto: ,
Martin Schulz, volebný líder SPD.
debata (9)

Do vznikajúcej veľkej koalície CDU/CSU a SPD vedenej kancelárkou Angelou Merkelovou nakoniec vôbec nevstúpi. Sociálna demokracia to uviedla v tlačovej správe.

Schulz už po minuloročných septembrových voľbách, v ktorých SPD dosiahla najhorší výsledok od druhej svetovej vojny, vyhlásil, že do žiadnej vlády vedenej Merkelovou nepôjde. Postupne ale otočil a chystal sa, že prevezme post šéfa nemeckej diplomacie.

V strane to vzbudilo veľkú vlnu nevôle, Schulz sa dostal pod silnejúci tlak a nakoniec svoje rozhodnutie znovu zmenil.

Súčasnému ministrovi zahraničia Sigmarovi Gabrielovi (SPD) sa tak otvorila cesta, aby v úrade zostal. Ešte ale záleží na tom, či vznik ďalšej veľkej koalície posvätí vnútrostranícke referendum sociálnych demokratov.

Mladí z SPD začali kampaň proti koalícii

V Pirne a Lipsku na východe Nemecka medzitým v piatok začali mladí sociálni demokrati kampaň proti pokračovaniu veľkej koalície CDU / CSU a SPD. O tom, či takáto vláda vedená kancelárkou Angelou Merkelovou (CDU) znovu vznikne, budú od 20. februára rozhodovať všetci sociálni demokrati v referende. Výsledok hlasovania nie je celkom istý.

Predsedovi mladých sociálnych demokratov Kevinovi Kuhnertovi, ktorý sa v posledných týždňoch stal celoštátne známym politikom, na pokračovaní doterajšej vlády prekážajú predovšetkým dve veci. Jednak sa domnieva, že SPD do koaličnej zmluvy nepresadila dostatok svojich programových priorít, jednak kritizuje vládny štýl veľkej koalície. Tá podľa neho stále odkladala dôležité otázky budúcnosti, či už to bola dôchodková reforma alebo prijatie razantných opatrení na ochranu klímy.

Mladí v tom nie sú sami

Že v odpore voči vládnej zostave, ktorá by spolkovou republiku viedla už tretíkrát za posledné štyri volebné obdobia, nie sú mladí sociálni demokrati sami, ukázal už v januári stranícky zjazd SPD, ktorý sa len pomerne tesnou väčšinou vyslovil za začatie koaličných rozhovorov.

Mnohým sociálnych demokratov, ktorých strana má teraz rekordne nízku podporu okolo 18 percent, okrem iného prekáža, že z veľkej koalície v posledných rokoch vždy vyšli oslabení.

Vo vnútrostraníckom referende môže hlasovať všetkých viac ako 460-tisíc členov najstaršej nemeckej demokratickej strany. Odpovedať majú na túto otázku: „Má Sociálnodemokra­tická strana Nemecka (SPD) uzavrieť koaličnú zmluvu z februára 2018 vyrokovanú s Kresťanskode­mokratickou úniou (CDU) a Kresťanskosociálnou úniou (CSU)?“

Očakáva sa podpora koalície

Rozhodovať môžu v korešpondenčnom hlasovaní od 20. februára do 2. marca. Sociálni demokrati žijúci v zahraničí môžu voliť cez internet. Výsledky referenda, ktoré má vyjsť na zhruba dva milióny eur, budú známe v nedeľu 4. marca.

Pozorovatelia očakávajú, že vnútrostranícke hlasovanie nakoniec koalíciu skôr podporí, a to aj vďaka tomu, že sa vyjednávačom za SPD podarilo získať niekoľko vplyvných rezortov, vrátane ministerstva financií. Kladne rozhodli sociálni demokrati aj v obdobnom referende v roku 2013. Vtedy sa za vstup do veľkej koalície vyslovilo takmer 76 percent hlasujúcich.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #SPD #Martin Schulz #minister zahraničných vecí