Pence: Ázijskí spojenci sa s USA zhodujú na potrebe izolácie KĽDR

"Medzi Spojenými štátmi, Kórejskou republikou a Japonskom panuje absolútna názorová zhoda," vyhlásil Pence.

11.02.2018 08:13
debata (23)

Japonsko, Južná Kórea a Spojené štáty sú úplne zajedno v tom, že Severnú Kóreu treba izolovať pre tamojší jadrový program. Počas leteckého presunu späť do USA po otvorení olympijských hier to novinárom povedal americký viceprezident Mike Pence. Soul pritom naznačil ochotu prijať pozvanie severokórejského vodcu Kim Čong-una, ktoré pri začatí zimných hier v Pjongčangu tlmočila jeho sestra Kim Jo-Čong.

„Medzi Spojenými štátmi, Kórejskou republikou a Japonskom panuje absolútna názorová zhoda, pokiaľ ide o potrebu pokračovať v ekonomickej a diplomatickej izolácii KĽDR, kým nezastavia svoj jadrový program a program balistických rakiet,“ citovala amerického viceprezidenta agentúra Reuters.

Kim Jo-Čong navštívila Južnú Kóreu ako prvá zástupkyňa vládnuceho klanu komunistickej KĽDR od kórejskej vojny z rokov 1950 až 1953 a juhokórejskému prezidentovi tlmočila pozvánku od svojho brata. „Vytvorme podmienky pre to, aby sa schôdzka uskutočnila,“ povedal následne hovorca juhokórejského prezidenta, ktorý sa snaží o posilnenie vzťahov s izolovaným susedom.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Mike Pence