Merkelová obhajovala ústupky, ktoré urobila pre vznik koalície

Na otázku, či si chce vychovať nasledovníka, ktorý by stranu viedol v budúcich voľbách, Merkelová priamo neodpovedala.

11.02.2018 22:05
angela merkelova Foto: ,
Angela Merkelová
debata

Nemecká kancelárka Angela Merkelová obhajovala podľa svojich slov „bolestné ústupky“, ktoré musela urobiť voči sociálnym demokratom (SPD), aby zabezpečila vznik vládnej koalície. Ako aj v rozhovore s televíznou stanicou ZDF uviedla, narastajúci kritika od vlastných konzervatívcov neznamená, že by jej autorita klesala.

Na otázku, či si chce vychovať nasledovníka, ktorý by stranu viedol v budúcich voľbách, Merkelová priamo neodpovedala. Uviedla len, že chce, aby mladšie generácie jej kresťanských demokratov (CDU) teraz obsadili ministerské posty v novej koalícii s SPD. Nemecká vláda má veľa zmien. Tá hlavná sa týka kľúčového ministerstva financií, ktoré vo vznikajúcej veľkej koalícii prejde od kresťanských demokratov kancelárky Merkelovej do rúk sociálnych demokratov. Práve toto rozhodnutie vyvolalo medzi konzervatívcami množstvo nevôle. „Rozumiem tomu sklamaniu,“ uviedla Merkelová. „Teraz musíme ukázať, že môžeme začať s novým tímom,“ dodala s tým, že strana má šesť ministerských kresiel, ktoré treba obsadiť, a to nie iba ľuďmi staršími ako 60 rokov, ale aj mladšou generáciou.

Merkelová už skôr povedala, že chce, aby polovica postov za jej stranu bola zverená ženám. Aj vďaka tomu má dobré šance na udržanie vo vláde ministerka obrany Ursula von der Leyen. Očakáva sa, že do kabinetu novo vstúpi Sárska premiérka Annegret Krampová-Karrenbauerová, ktorá je výhľadovo považovaná za možnú nástupkyňu Merkelovej na čele vlády.

debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová #Nemesko