Pence: USA sú otvorené rozhovorom so Severnou Kóreou

Spojené štáty sú otvorené myšlienke rozhovorov so Severnou Kóreou, uviedol americký viceprezident Mike Pence po svojej návšteve zimných olympijských hier v Južnej Kórei.

12.02.2018 06:24 , aktualizované: 07:11
pence, mun če-in Foto: ,
Viceprezident USA Mike Pence v rozhovore s juhokórejských prezidentom Mun Če-inom počas ZOH v Pjongčangu.
debata (19)

Pence v rozhovore pre denník Washington Post počas letu späť do USA povedal, že Washington bude naďalej uvaľovať sankcie na severokórejský režim, súčasne by však bol ochotný viesť rozhovory s Pchjongjangom.

„Tlak neustúpi, pokým skutočne nebudú robiť niečo, čo podľa spojencov predstavuje zmysluplný krok k denuklearizácii,“ uviedol Pence pre denník. „Takže kampaň maximálneho tlaku bude pokračovať a bude sa zintenzívňovať. Ak sa však chcete rozprávať, budeme sa rozprávať,“ dodal.

Ochota stretnúť sa je zmenou v prístupe zo strany americkej vlády, ktorá dosiaľ trvala na tom, že rozhovory bude viesť jedine vtedy, ak Severná Kórea urobí skutočné ústupky vo svojich programoch vývoja jadrových zbraní a balistických striel, píše agentúra DPA.

Pence pre Washington Post povedal, že na novom postoji sa dohodli na rokovaniach s juhokórejským prezidentom Mun Če-inom. Ten zvažuje pozvánku na návštevu Pchjongjangu, ktorú dostal cez víkend. Rozhovory Severnej Kórey s USA by mohli nasledovať po rozhovoroch medzi oboma Kóreami.

Pence ešte minulý týždeň vyhlásil, že Spojené štáty čoskoro predstavia svoje dosiaľ najtvrdšie sankcie voči KĽDR. V novom interview povedal, že Mun ho uistil, že Soul neurobí žiadne ústupky voči Pchjongjangu len preto, aby dosiahol rozhovory – pristúpi k tomu jedine vtedy, ak Severná Kórea spraví jasné kroky k zbaveniu sa jadrových zbraní.

Mattis: Severná Kórea nemôže oslabiť spojenectvo Južnej Kórey a USA

Americký minister obrany Jim Mattis označil v nedeľu za predčasné akékoľvek dohady o tom, či zmierlivé kroky Severnej a Južnej Kórey počas zimných olympijských hier vytvárajú nádej na mier na Kórejskom polostrove.

Šéf Pentagónu súčasne odmietol tvrdenia, že by prípadné dočasné zlepšenie vzťahov medzi oboma kórejskými štátmi mohlo oslabiť spojenectvo medzi Soulom a Washingtonom, informovala agentúra AP.

Vyjadrenia Mattisa prišli po tom, ako sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una počas návštevy olympiády v Južnej Kórei pozvala tamojšieho prezidenta Mun Če-ina do Pchjongjangu.

Mun zatiaľ pozvanie neprijal, aj keď v minulosti vyjadril ochotu na takúto cestu, ak by prispela k ukončeniu severokórejského jadrového zbrojného programu i desaťročí nepriateľstva a vyhrážok KĽDR voči Južnej Kórei.

Mattis uviedol, že nie je jasné, či snahy o znižovanie napätia s využitím olympiády pretrvajú aj po tom, ako sa toto vrcholné športové podujatie skončí. „To teraz povedať nemôžeme,“ zdôraznil s tým, že rozhodnutie Pchjongjangu uskutočniť nedávno vojenskú prehliadku, na ktorej izolovaný režim predviedol svoje balistické strely, zatieňuje náznaky znižovania napätia na polostrove.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #KĽDR #Severná Kórea #Kim Čong-un #Mike Pence #Kórejský polostrov #denuklearizácia #Jim Mattis