Kosovská polícia zatkla svojich srbských členov v súvislosti s vyšetrovaním vraždy politika

Kosovská polícia cez víkend zadržala dvoch svojich príslušníkov srbskej národnosti podozrivých z manipulácie s dôkazmi počas vyšetrovania vraždy kosovskosrbského politika Olivera Ivanoviča.

12.02.2018 10:32
Srbsko Pohreb Ivanovič Foto:
Tisíce ľudí na pohrebe zavraždeného predstaviteľa srbskej menšiny v Kosove Olivera Ivanoviča v Belehrade.
debata (3)

Informoval o tom spravodajský portál GazetaExpress. Pre zločin hrozí ďalšie vyostrenie napätia medzi Prištinou a Belehradom.

Ivanoviča, ktorý bol považovaný za umierneného srbského činiteľa v Kosove, hoci zásadne odmietal nezávislosť tejto bývalej srbskej oblasti, zasiahlo šesť striel. Tie boli na 64-ročného politika vypálené z prechádzajúceho auta, keď prichádzal do kancelárie svojho hnutia Sloboda, demokracia, pravda. Páchatelia zatiaľ nie sú známi, podarilo sa im uniknúť.

GazetaExpress napísala, že zadržaní sú príslušníci policajnej stanice v severnej, prevažne srbskej časti Kosovskej Mitrovice. Vyšetrovatelia pri domovej prehliadke u nich doma našli pištoľ TT s dvoma zásobníkmi pre náboje kalibru 7.62 mm. Príkaz na zatknutie vydala Mitrovická prokuratúra.

Manipulácia s dôkazmi

Podozriví boli zadržaní na 48 hodín, ale prokuratúra hneď podala súdu návrh na uvalenie 30-dňovej väzby. Polícia oboch mužov postavila mimo služby.

Prokurátor Nijazi Rexha zadržanie dvoch príslušníkov kosovskej polície zdôvodnil tým, že „boli v službe a neurobili správne svoju prácu“. Podľa médií išlo zrejme o manipuláciu s dôkazmi; s akými a ako, zatiaľ nie je úplne jasné.

Mocná srbská mafia

Vražda nepohodlného politika si mohlo objednať srbské zločinecké podsvetie. Ivanović totiž poukazoval na to, že Srbi v Mitrovici majú strach ani nie tak z Albáncov, ako z miestnej srbskej kriminálnej mafie. Pritom vodca tamojšej zločineckej organizácie je veľmi vplyvný a má kontakty aj na kosovského premiéra Ramushe Haradinaja.

V etnicky rozdelenej Kosovskej Mitrovici, kde trvá napätie od konca vojnového konfliktu z konca 90. rokov, bol Ivanović považovaný za umierneného politika. Bol jedným z mála kosovskosrbských predstaviteľov, ktorý vedel po albánsky. Dôrazne kritizoval politiku Belehradu voči Kosovu a hoci odmietal nezávislosť Kosova rozhodnejšie než hociktorý politik v Srbsku, zdal sa byť ústretovejší dialógu s prištinskými úradmi.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda #Srbsko #Kosovo #Kosovská Mitrovica #Oliver Ivanovič