Šéf Islamského štátu je nažive a skrýva sa v Sýrii, tvrdia irackí tajní

Vodca teroristickej skupiny Islamský štát (IS) abú Bakr Bagdádí je stále nažive. Je ale zranený, nie je schopný chôdze bez pomoci a teraz je v nemocnici na severovýchode Sýrie. Napísal to iracký vládny denník As-Sabah, ktorý citoval riaditeľa oddelenia tajných služieb ministerstva vnútra abú Alího Basrího.

12.02.2018 14:49
Bagdádí Foto: ,
Vodca Islamského štátu abú Bakr Bagdádí.
debata (1)

„Máme nespochybniteľné informácie, že Bagdádí je stále nažive a schováva sa v (sýrskej oblasti) Džazíra,“ povedal Basrí. Samozvaný Islamský štát bol síce porazený v Iraku a prišiel o väčšinu územia, ktoré ovládal v Sýrii, ale v tejto časti Sýrie pri hranici s Irakom stále pôsobí.

Podľa Basrího utrpel Bagdádí „zranenie vrátane mnohých zlomenín a trpí aj cukrovkou“. Nedokáže vraj chodiť bez pomoci. Zranený bol pri náletoch na ciele IS v Iraku.

Iracké úrady minulý týždeň zverejnili zoznam medzinárodne hľadaných teroristov a Bagdádí sa na ňom objavil pod svojím pravým menom Ibrahim Avad Ibrahim Alí Badr Samarrai, narodený roku 1971.

Rusko vlani v júni oznámilo, že Bagdádí zrejme zahynul v máji pri ruskom nálete pri sýrskej Rakke. Neskôr ale priznalo, že správu stále preveruje. V septembri potom americká armáda oznámila, že nepochybuje o tom, že je Bagdádí stále nažive a že sa skrýva v blízkosti Eufratu na východe Sýrie.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #terorista #Islamský štát