Izrael s USA rokoval o anexii židovských osád, Washington to poprel

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu rokoval s administratívou amerického prezidenta Donalda Trumpa o možnosti anektovať židovské osady na okupovanom Západnom brehu Jordánu. Podľa agentúry AFP to v pondelok povedal Netanjahuov hovorca. Biely dom vzápätí ale tvrdenie poprel.

12.02.2018 21:39
debata (2)

„K otázke anexie vám môžem povedať, že o tom už dlho hovoríme s Američanmi,“ povedal podľa hovorcu Netanjahu na stretnutí so zákonodarcami z jeho pravicovej strany Likud.

Washington ale následne toto tvrdenie poprel. „Spojené štáty a Izrael o ničom takom nediskutovali a americký prezident sa naďalej sústredí výhradne na izraelsko-palestínsky mierový proces,“ uviedol hovorca Bieleho domu Josh Raffel.

Západný breh Jordánu a východnú časť Jeruzalema obsadil Izrael počas vojny v roku 1 967. Tieto územia majú spolu s Pásmom Gazy tvoriť budúci palestínsky štát, o ktorého vznik Palestínčania dlhodobo usilujú. Oblasť je v súčasnosti domovom 600 000 izrael­ských Židov.

Nelegálne osady

Osady na okupovanom území Palestínčania označujú za nelegálne a úplne v rozpore s možnosťou vytvorenia dvoch štátov. Rovnaké stanovisko tiež zaberá značná časť medzinárodného spoločenstva.

Napätie v regióne sa zvýšilo po tom, čo Trump v decembri 2017 označil Jeruzalem za hlavné mesto Izraela a oznámil svoj zámer presunúť tam z Tel Avivu americkú ambasádu. Trumpov viceprezident Mike Pence pri svojej návšteve Izraela koncom januára toto stanovisko zopakoval s tým, že Spojené štáty plánujú svoju ambasádu presunúť do Jeruzalema do konca budúceho roka.

Jeruzalem je najchúlostivejším bodom izraelsko-palestínskeho konfliktu. Palestínčania chcú ako svoju metropolu prevažne arabsky hovoriacu východnú časť mesta, zatiaľ čo izraelská vláda považuje Jeruzalem za nedeliteľné hlavné mesto židovského štátu.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #židovské osady #USA #jordan #Benjamin Netanjahu #anexia #Donald Trump